Добра новина е ратифицираното споразумение между България и САЩ за

...
Добра новина е ратифицираното споразумение между България и САЩ за
Коментари Харесай

Проф. Георги Райновски: Споразумението ни със САЩ не е ориентирано само към реакторите на АЕЦ Козлодуй

Добра вест е утвърденото съглашение сред България и Съединени американски щати за построяването на VII и VIII блок на АЕЦ “Козлодуй " от Westinghouse. На първо място стартира построяването на огромна мощ високотехнологично произвеждане. На второ място съглашението, което се случва със Съединени американски щати не е насочено единствено към реакторите, то включва и учебен и научно-изследователски детайл. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “ деканът на Физическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски “ проф. дфзн Георги Райновски.

Технологията по която ще работят реакторите като принцип е същата, какваито са и сегашните реактори в Козлодуй, това са водни реактори под налягане. “Разликата е в системите за ръководство, надзор и сигурност, които са надградени над това, което имаме. Тези реактори напълно неотдавна получиха лицензиране в Щатите и на процедура са най-новия вид на тази технология, който е разполагаем в света. Като степен на сигурност, те са доста по-сигурни от реакторите, които работят сега ", изясни специалистът.

Той акцентира, че управлението на АЕЦ “Козлодуй " преди 6-7 години осъзнава потребността от нови фрагменти и започва платена стажантска стратегия за студентите от Физическия факултет и от Техническия университет в София, това са студенти, насочени основно към нуклеарна физика и нуклеарна енергетика. “След подписването на съглашението със Съединени американски щати, Westinghouse влязоха в контакт с нас и оповестиха стажантска стратегия.  В тази стратегия са планувани 5 места за България - 3 от тях за Техническия университет и 2 за студенти от Физическия факултет на СУ, Сега в обстановка, че имаме подписано съглашение, което построява дълготрайна вероятност и добра реализация в фактически високотехнологично произвеждане, ползата към така наречен “ядрено инженерство "  ще се ускори и ще бъде доста по-устойчив, добави проф. Георги Райновски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР