Доближиха се представите кой може да определя ограничението на основните

...
Доближиха се представите кой може да определя ограничението на основните
Коментари Харесай

Фигурата „специален прокурор“ - и вълкът сит, и агнето цяло

„ Доближиха се визиите кой може да дефинира ограничаването на главните права и свободи и може ли това да го прави прокурорът, който е страна по наказателното произвеждане. Решението от Люксембург би означавало да не се извършват постоянно постановленията на прокуратурата за задържане за 72 часа “. Това разясни пред БНР правозащитникът Здравка Калайджиева, някогашен български арбитър в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. 



По думите ѝ това е знак, че има потребност от смяна в законодателството, която обаче е трябвало да бъде направена много по-рано. 

„ Възможностите на прокуратурата да се разпорежда с съществени права, без да получи глобата на съд, е проблематична от позиция на европейската спогодба за правата на индивида и на условията на европейската харта за правата на индивида. Не могат да се одобряват закони, в които ситуацията на наранени от действието не предстои на оценка от съд и правата на засегнатото лице остават в ръцете на прокуратурата, която не може да се разпорежда с тези права. Това е въпрос на философия на закона “. 

Калайджиева разяснява и .  

„ Вече е ясно за всички, че основният прокурор е безконтролен и свръховластен. Но правителството се стреми към решение, което обезпечава и вълкът да е утолен, и агнето цяло. Това няма по какъв начин да се случи... Не може да има власт, която да не бъде възпирана от други управляващи... При настоящия закон самостоятелният прокурор ще обезпечи комфорт на основния като допълнение към досегашното му състояние по Конституция и по закон “, изясни тя.  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР