Съдържанието на огласената информация за президента не може да даде

...
Съдържанието на огласената информация за президента не може да даде
Коментари Харесай

Практическите възможности на прокуратурата достигнаха до неконтролируем апогей

Съдържанието на огласената информация за президента не може да даде учредения за съмнения било в незаконна активност, било в измяна на Конституцията. Не желаеме да обърнем внимание на това, че всички чакат от прокуратурата да се произнесе по законността. Време е да се разбере, че прокурорът може да повдига разногласия за правда, само че съдът взема решение кое е законно... Практическите благоприятни условия на прокуратурата доближиха до неконтролируем разцвет. Това разяснява пред БНР Здравка Калайджиева, правозащитник и някогашен арбитър в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург (2008 – 2015).

„ Упражняването на пълномощията на Иван Гешев отива оттатък рамките на буквата на закона и визира духа на понятието правда. Обстоятелствата от последната седмица сложиха освен мен, само че и доста адвокати в положение, в което се чудим дали нямаме и ние потребност от психическа помощ “, сподели юристката.

По думите на Калайджиева основният прокурор е свободен да желае каквито желае тълкувания от Конституционния съд, „ само че нещата, които той пита, са добре отразени както в теорията, по този начин и в практиката. Той може да попита, тъй като Конституцията го овластява “.

Здравка Калайджиева акцентира, че „ подслушването на разположение, част от военните, каквото е ген. Цанко Стойков, не може да бъде разпоредено в формирано против него произвеждане на Специализираната прокуратура, такова произвеждане може да бъде провеждано само от Военната прокуратура “.

Наблюдаваме посегателство върху държавността

Според Калайджиева практическите благоприятни условия на прокуратурата доближиха до неконтролируем разцвет.

„ Надявам се, че освен шепа експерти, само че цялото общество схваща нуждата от промени в тази безконтролна, неефективна и изборно упражнявана власт. Тя би трябвало да бъде сложена неотложно под пълноценния и способен надзор на съдилищата, какъвто сега се планува по някои въпроси. Докато се стигне до този пълностоен надзор, минава дълъг интервал от време, в който такива дейности могат да съсипят и престижа, и ползите, и държавността. В момента следим посегателство върху държавността “.

По думите на Здравка Калайджиева „ визиите за това, че битката против престъпността ще се прави по легален ред, от дълго време са отмити “. „ Ставаме наблюдаващи на някаква шоупрограма, която работи като фойерверк “, сподели тя.

За нея е от значително значение функционалностите на съда и на прокуратурата да бъдат ясно обрисувани в Конституцията, с цел да може оттова да се вършат изводи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР