Добивът на петрол в света през февруари е спаднал с

...
Добивът на петрол в света през февруари е спаднал с
Коментари Харесай

МАЕ подобри прогнозата си за световното търсене на петрол

Добивът на нефт в света през февруари е понижен с 2 млн. барела дневно спрямо януари – до 91,6 млн. барела дневно, се споделя в мартенския отчет на Международната организация по енергетика. Агенцията усъвършенства също по този начин и прогнозата си за търсене на нефт.

Добив

„ Световният рандеман на петрола е понижен с 2 млн. барела дневно през февруари – до 91,6 млн. барела дневно поради внезапното захлаждане в Съединени американски щати и намаляването на добива от Саудитска Арабия с 1 млн. барела дневно “, се споделя в отчета.

От МАЕ предвиждат, че международното произвеждане на нефт ще се усили към 2026 година с към 10 млн. барела дневно спрямо 2020 година

„ Добивът на нефт в света през 2026 година съгласно прогнозата ще нарасне с 10,2 млн. барела дневно спрямо 2020 година, през която то реализира шестгодишен най-малко от 94 млн. барела дневно “, пишат специалистите. Очаква се, че половината от този растеж ще се дължи на компании от Близкия Изток – главно от създадени, само че в този момент затворени залежи. Това приказва за промяна на наклонността от последните години, когато Съединени американски щати бяха преобладаващи по произвеждане на международния пазар, означават от МАЕ.

Потенциалният растеж на добива на петрол в Русия до 2026 година ще е 700 хиляди барела дневно. Очаква се, че през 2021 година той ще се усили нищожно спрямо миналата година поради рестриктивните мерки по съглашението ОПЕК+ о по-високите налози в бранша в действие от тази година. По-голямо нарастване се чака през 2022 и 2023 години.

Аналогични индикатори за добива се чакат и в Канада и Кувейт, растеж в диапазона от 1,2 – 1,6 млн. барела дневно в Бразилия, Ирак, ОАЕ, Саудитска Арабия, Съединени американски щати.
МАЕ счита, че в Съединени американски щати до 2026 година растежът на производството ще е непретенциозен, без значение от намаляването на себестойността на рандеман на шистов нефт. На първо място евтиният капитал към този момент не е по този начин наличен като в годините на „ шистовия взрив “, а секторът избира и по-консервативни подходи при вземането на капиталови решения, считат от МАЕ. На второ място фирмите регистрират растящата наклонност за екологична, обществена и управническа отговорност, а също по този начин и вероятни бъдещи ограничавания при новия президент Джо Бъйдън.

Агенцията нищожно намалява прогнозата си за рандеман на нефт отвън ОПЕК+ през 2021 година и чака растеж от 0,7 млн. барела дневно.

Търсене

Международната организация по енергетика (МАЕ) увеличи прогнозата си за международното търсене на нефт през 2021 година със 100 хиляди барела дневно до 5,5 млн. барела дневно.

Световното търсене на нефт през тази година ще доближи 96,5 млн. барела дневно, възстановявайки към 60 % от размера изгубен вследствие на пандемията през 2020 година, написа организацията, показва в отчета си организацията.

„ Потреблението на нефт през първото тримесечие на 2021 година наподобява по-високо от това, което се очакваше по-рано и което е в следствие от студовете в Северна Азия, Европа и Съединени американски щати. По-силната стопанска система и имунизирането ще са в поддръжка на повишението на търсенето през второто полугодие, намалявайки разликата в търсенето на нефт спрямо 2019 година от 4,8 млн. барела през първото полугодие до 1,4 млн. барела през четвъртото тримесечие “, написа МАЕ.

Запаси

По данни на Международната организация, запасите от петрол и нефтопродукти от Организацията за икономическо съдействие и възобновяване (ОИСР) през януари са спаднали за шести следващ месец – с 14,2 млн. барела по отношение на декември и по този начин те са в размер от 3,023 милиарда барела, което е с 63,2 млн. барела на междинните индикатори за 2016-2020 години.

От МАЕ правят оценка също по този начин, че страните, участващи в договорката от ОПЕК+ през февруари по ограничение на добива на нефт са изпълнили отговорностите си до 112 %. Изпълнението на страните от ОПЕК доближава 125 %, а на тези отвън картела – 89 %.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР