Добитата от минния бранш продукция през миналата година е за

...
Добитата от минния бранш продукция през миналата година е за
Коментари Харесай

Минната индустрия с приходи от 3,6 млрд. лв.

Добитата от минния отрасъл продукция през предходната година е за близо 3,6 милиарда лева, което с 16 % повече от 2020 година и доближава най-високото си равнище от последните няколко години. Ръстът в производството на въглища е 27 %, само че евтината продукция обезпечава оборот от едвам 28,5 млн. лева Нарастване има и при добива на индустриални минерали и добива на инертни и строителни материали, надлежно с 16% и с 13%, регистрира Българската минно-геоложка камара обичайно в Деня на миньора, празнуван на 18 август, когато църквата уважава Св. Иван Рилски. Браншът е понижил леко заетостта за сметка на модернизацията, през цялата година не се е случил нито един смъртен случай в рудниците, а случаите като цяло са намалели с 15 %. Индустрията продължава да влага в автоматизацията и дигитализацията си, както и в рекултивацията на свои терени и екологизацията на производството си, въпреки и вложенията за запазване на околната среда да бележат спад от 13 на 100.

Действащите концесии за рандеман на подземни благосъстояния у нас са 533, а разрешителните за търсене и изследване - 214.

България се подрежда на първите места по рандеман на мед, злато и лигнитни въглища. Всъщност точно добивът на въглища способства към растежа на приходите в бранша, само че главната причина за това са поскъпналите метали на международните тържища, прецизират от камарата.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР