Доберманът е красиво куче, което е перфектен пазач, но в

...
Доберманът е красиво куче, което е перфектен пазач, но в
Коментари Харесай

Доберман

Доберманът е красиво куче, което е съвършен надзирател, само че в това време е доста обществено животно. В последните години доста стопани не купират ушите и опашката на доберманите си, което напълно трансформира типа на породата. Наричан е още Доберман Пинчер.

История на Доберман

Доберманът е една от най-разпознаваемите породи кучета. Това е известно служебно куче, чиято история стартира в Германия. В края на XIX век в Тюрингия живеел Лудвиг Доберман, който работел като данъчен чиновник. Освен с главната си работа той се занимавал и с подслон за бездомни кучета. Заради служебните си задължения на Лудвиг му се налагало постоянно да пътува из страната. За да се усеща сигурен, той желал с него да има куче, което да го пази. Затова Лудвиг Доберман почнал независима работа по селекционирането на порода куче, което да бъде съвършен бранител.

За основа на породата той взел немския пинчер, който е прочут с нападателния си темперамент. Тази порода била кръстосана с ротвайлер. В селекционирането били включени също по този начин късокосмести овчарки, догове и хрътки. Така се появила нова порода, която в началото станала известна като тюрингски пинчер. След гибелта на Лудвиг Доберман името на породата било променено и кучетата, основани от селекционера почнали да се назовават добермани.

Това е единствената порода кучета в света, която е наречена на името на основателя си. След гибелта на Лудвиг Доберман не били открити никакви мемоари за точните кръстосвания, които е правил. Породата, основана от него, проявявала много сериозна експанзия даже към стопаните си, по тази причина селекционерът Ото Хелер се заела да усъвършенства породата. Съвременният доберман е мнителен към непознати, само че към членовете на фамилията, с което живее, е благ и влюбчив. През 1898 година в Германия бил основан Национален клуб на добермана. Породата била публично приета през 1960 година от Международната киноложка асоциация.

Стандарт на Доберман

Мъжките екземпляри от породата доберман доближават до 72 сантиметра височина. Женските доближават до 68 сантиметра височина и тежат до 35 кг. Мъжкарите тежат до 45 кг. Доберманът е едро и мускулесто, само че в това време доста изтънчено куче. Муцуната му е едра и леко заострена. Тя приключва с черен нос, който при кафявите добермани може да е кафеникав на цвят. Очите са овални и са тъмни на цвят, като при кафявите добермани се позволява по-светъл цвят на очите.

 Доберман

Гръдният панер на добермана е доста добре развъртян, крайниците са мускулести. Ушите на добермана са изправени и с триъгълна форма, в случай че са купирани. Ако стопанинът на добермана не е позволил купиране, ушите са клепнали. Опашката на добермана е дълга и се стеснява към края си, само че съгласно стандарта на породата тя се купира по този начин, че остават единствено два прешлена. Козината е доста къса, без низък пласт. Тя е черна или кафява на цвят, с петна, които са с ръждиви или червеникав цвят. Те се разполагат на тъкмо избрани места - на скулите, над клепачите, на гърдите, отвътре на бедрата и на лапите.

Грижи за Доберман

Козината на добермана не изисква изключително огромни грижи, защото е доста къса. Достатъчно е един път дневно да се избърсва с влажна забрадка, с цел да се отстранят непотребните мъртви косъмчета. Не е належащо козината на добермана да бъде разресвана. Доберманът може да живее в апартамент, само че ще се усеща добре на двор. Ако обаче кучето е в апартамент, би трябвало да му се обезпечи опция за дълги разходки, както и да потича на воля понякога. Стопанинът на добермана обаче не би трябвало да не помни, че ловният инстинкт на това куче може да го накара да преследва котка или друго дребно животно. Възможно е доберманът да прояви експанзия към непознати, по тази причина не се предлага извеждането му без мотив тук-там, където има доста хора. Добре е да се ревизират ушите на добермана за инфекции, без значение дали са купирани или не.

Обучение на Доберман

Доберманът е доста мъдро животно и незабавно схваща какво се изисква от него. Въпреки това обаче той може да прояви дебелоглав и в такива случаи към него не би трябвало да се демонстрира експанзия, тъй като той може въобще да откаже по-нататъшно съдействие или да стартира да демонстрира експанзия по отношение на стопанина си. Най-добрият метод да накарате добермана да извършва команди е да съчетаете приятелското отношение с известна неотстъпчивост при условието командата да бъде изпълнена, и да завършите цикъла с хвалба и лакомство. Добре е образованието на добермана да стартира още откакто навърши два месеца. Той с наслада ще се включва в игри, които задействат вродената му пристрастеност да употребява обонянието си, с цел да търси скрити предмети.

Хранене на Доберман

Доберманът не е изключително взискателен към храната и ще е удовлетворен в случай че го храните със суха храна, с консерви или с естествени артикули. Ако спрете избора си на естествени артикули, би трябвало да сте наясно, че менюто на добермана би трябвало да включва 75 % месо. Това куче има огромна потребност от белтъчини, с цел да е в добра форма. Можете да допълвате менюто на добермана със сварен ориз, твърдо сварени яйца, кисело мляко, извара, разнообразни зеленчуци - сурови и сварени.

Не се предлага да давате на добермана сладки храни, а също по този начин тестени, пикантни, пържени, прекомерно горещи или студени. Добре е да храните добермана два пъти на ден, с цел да се избегнат проблеми със стомаха. Трябва да се има поради, че доберманът е податлив към преяждане, по тази причина не допускайте любимецът ви да напълнее - той би трябвало да поддържа постоянно добра спортна форма. Не се предлага да съчетавате сухата храна с натурални артикули, тъй като това може да докара до стомашни проблеми при добермана. Ако сте решили да преминете от суха храна към натурални артикули или назад, преходът би трябвало да стане гладко и последователно.

 Тичащ Доберман

Заболявания на Доберман

Доберманът е благоразположен генетично към някои болести. Това са тазобедрената дисплазия, както и дисплазията на лакътната става. Освен това доберманът може да страда от хипотиреоидизъм, катаракта, ушни инфекции, болести на сърдечно-съдовата система, заболявания на стомаха, преплитане на червата, вродена глухота, проблеми с кожата и козината, както и депигментация на носа.

Любопитни обстоятелства за Доберман

Един от най-разпространените легенди за кучетата от породата доберман е че след седмата година в главата им стартира да пораства кост, която трансформира мозъка им и те атакуват стопаните си. Това кара доста стопани на добермани да се отхвърлят от тях след седмата им година. Това въобще не е правилно, тъй като няма нито един сходен случай в клиничната процедура на ветеринари по целия свят, само че все пак доста хора не престават да имат вяра в тази легенда.

Любопитен факт е, че една от забележителностите на тихоокеанския остров Гуам е скулптура на 25 добермани, които жертвали живота си, с цел да спасят жителите на острова преди години. Кучетата, които били оповестени за герои, служели в морската пехота.

Доберманът е една от най-използваните породи в армията и в полицията. Доберманът е страховит следотърсач, поради което постоянно е употребен при разкриването на закононарушения. Смелостта и бързата реакция на добермана са го създали едно от най-предпочитаните служебни кучета.

Най-добрият следотърсач в света, съгласно Книгата на върховете Гинес, е доберманът Зауер. През 1925 година той съумял да открие нарушител по миризмата му на 160 километра разстояние.

Интересен факт е, че поради строгия си и съгласно някои плашещ тип и поради бързината на реакцията си в началото доберманите били наричани кучетата на дявола.

Недостатъци на Доберман

Доберманите са доста недоверчиви към непознати и е допустимо да проявят териториална експанзия към чужд. Това важи изключително мощно за добермани, които тичат на воля в двор. Затова е добре да се вземат предварителни ограничения за обезопасяването на региона, охраняван от добермана. Доберманите са склонни да издават скимтене, наподобяващо на свирукане, в продължение на доста дълго време. Това нормално се случва, когато не се извърши някое тяхно предпочитание. Въпреки това обаче не се предлага незабавно да се угажда на добермана, защото той бързо може да поеме лидерските функционалности.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте тези разгласи за доберман.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР