Доайенът на българските диригенти – маестро Борислав Иванов, чийто 90-годишен

...
Доайенът на българските диригенти – маестро Борислав Иванов, чийто 90-годишен
Коментари Харесай

Тъжно! Напусна ни завинаги един изключителен българин!

Доайенът на българските диригенти – маестро Борислав Иванов, чийто 90-годишен празник във Варна беше маркиран през лятото на 2021 година, умря рано тази заран. Това заяви в профила си в обществените мрежи шефът на ТПМЦ Варна Даниела Димова.

Борислав Иванов има големи заслуги за одобряване на българската музикална просвета и българските оперни гласове по света. С тях, както и със солисти от целия свят, той е гастролирал неведнъж в Испания, Италия, Германия, Полша, Русия, Египет, Франция, Белгия, Турция и други Дирижирал е повече от 3 500 спектакъла на 4 континента и 65 сезона стои с неизменим триумф на диригентския пулт.

Борислав Иванов е притежател на многочислени оценки, измежду които Почетен кръст за заслуги към културата, първа степен, от Президента на Федерална Република Германия Рихард декор Вайцзекер, Орден “Кирил и Методий ", Почетен знак на Пловдив и Варна, Почетен жител на Варна, Награда “Варна " ; “Златен век " от Министерство на културата; “Златно перо " на Европейския музикален фестивал и други.

Определян постоянно и като “аристократът на българската музикална просвета ", маестро Борислав Иванов беше обвързван неразривно с Варна и сцената на операта в морския град. Освен диригент, той беше и артистичен шеф на Варненската опера, а творческият му път на сцената ѝ стартира още през цялото време – през 1947 година

Съболезнования на околните и роднините на маестро Иванов!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР