Доайенът на американската дипломация Хенри Кисинджър публикува в британското списание

...
Доайенът на американската дипломация Хенри Кисинджър публикува в британското списание
Коментари Харесай

Реакции след статията на Кисинджър за търсене на мир за Украйна на масата на преговорите


Доайенът на американската дипломация Хенри Кисинджър разгласява в английското списание " Спектейтър " публикация със заглавие " Как да избегнем нова международна война “, в която показва визията си за спокойно споразумяване на спора сред Украйна и Русия и акцентира, че историческата роля на Русия не трябва да се омаловажава. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков  заяви, че Москва ще се запознае " с интерес " със публикацията на американския посланик. " Талантът, опитът и експертизата на Кисинджър постоянно са търсени. Те са изключително търсени в такива остри обстановки ", акцентира Песков, представен от ТАСС.

" За страдание, даже след 10 месеца война господин Кисинджър към момента не е схванал нищо... Нито същността на тази война, нито нейното влияние върху международния ред ", съобщи от своя страна Михайло Подоляк, водещ консултант на президента на Украйна Володимир Зеленски , представен от украинската осведомителна организация УНН.

Вижте елементи от текста на Кисинджър, както и някои мнения по тезите му, направени от представители на Киев, Москва и западните страни: 

Позицията на Кисинджър за мирното споразумяване на спора в Украйна

" Подпомагана от своите съдружници и вдъхновявана от президента си Володимир Зеленски, Украйна попречва съветските стандартни сили, които са надвиснали над Европа от Втората международна война насам. А интернационалната система, в това число и Китай, се опълчва на опасността или потреблението на нуклеарни оръжия от страна на Русия ", написа Кисинджър.

" Този развой сложи под въпрос първичните опасения, свързани с участието на Украйна в НАТО. Украйна се снабди с една от най-големите и ефикасни сухопътни армии в Европа, оборудвана от Съединени американски щати и техните съдружници. Мирният развой би трябвало по безапелационен метод да свърже Украйна с НАТО. Вече няма смисъл от алтернативата на неутралитет, изключително откакто Финландия и Швеция взеха решение да се причислят към алианса. Ето за какво през май предложих да се откри линия на преустановяване на огъня по границите, които съществуваха при започване на войната. Така Русия щеше да се откаже от завоеванията си, само че не и от териториите, които окупира преди съвсем десетилетие, в това число и Крим. Тeзи територии биха могли да бъда предмет на договаряния след прекратяването на огъня ", добавя американският посланик.

Според него, в случай че границата сред Украйна и Русия отпреди 24 февруари не може да се възвърне посредством военни дейности или посредством договаряния, тогава би могло да се прибегне до правилото на самоопределяне. " Референдумите за самоопределяне под интернационален надзор биха могли да се приложат, изключително в размирните територии, които през вековете неведнъж са прекосявали от едни ръце в други ", счита Кисинджър.

" Целта на мирния развой би имала два основни детайла: да се утвърди свободата на Украйна и да се дефинира нова интернационална конструкция, изключително в Централна и Източна Европа. В последна сметка Русия би трябвало да откри място в този ред ", акцентира той.

" Някои избират да се стигне до резултат, при който Русия е обезсилена от войната. Аз не съм склонен. При цялата си податливост към принуждение Русия е дала решителен принос за международното равновесие и за салдото на силите в продължение на повече от половин хилядолетие. Нейната историческа роля не трябва да се омаловажава. Военните неуспехи на Русия не отстраниха световния обхват на нейния нуклеарни оръжия, които ѝ разрешават да заплашва, че ще пристъпи към ескалация в Украйна. Дори в случай че този неин капацитет бъде понижен, разпадането на Русия или унищожаването на способността ѝ да води стратегическа политика може да трансформира нейната територия, разпростряла се на 11 часови зони, в оспорван вакуум. Съперничещите си общества може да стартират да позволяват своите разногласия посредством принуждение. Възможно е и други да се опитат да разширят претенциите си, прилагайки мощ. Всички тези рискове биха влошили обстановката заради съществуването на хиляди нуклеарни оръжия, които вършат Русия една от двете най-големи нуклеарни сили в света ", предизвестява Кисинджър.

Реакции на предложенията на Кисинджър 

  " За страдание, даже след 10 месеца война господин Кисинджър към момента не е схванал нищо... Нито същността на тази война, нито нейното влияние върху международния ред. Рецептата, която някогашният държавен секретар предлага, само че се опасява да изрече на глас, е елементарна: да се успокои агресорът, като се пожертват елементи от Украйна с гаранции за ненападение против останалите страни от Източна Европа ", съобщи Михайло Подоляк, водещ консултант на президента на Украйна Володимир Зеленски, представен от украинската осведомителна организация УНН. Според Подоляк предложенията за мир на американския посланик биха довели до точка, в която " сигурността на страните, които не имат нуклеарни оръжия, към този момент може да бъде избавена единствено посредством притежаването на нуклеарни оръжия “. " И не съм сигурен, че сходно развиване на нещата ще му хареса ", добави Подоляк.

" Кисинджър е почитан общественик и политолог. В същото време всички схващат, че той към този момент е патриарх на американския политически хайлайф ", съобщи в изявление за частната рускоезична телевизия RTVI Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет за интернационалните връзки (РСМД) - външнополитически мозъчен концерн, непосредствен до съветското външно министерство.

Според Кортунов в този миг надали може да се приказва за разновидността, препоръчан от Кисинджър - той би претендирал прекалено много отстъпки и от двете страни. " За Русия това би означавало да се откаже от конституционните решения, които бяха взети по отношение на анексирането на новите райони. За Украйна сходно решение би означавало, че тя се отхвърля, най-малко за някакъв задоволително дълъг интервал от време, да възвърне териториалната си целокупност до границите от 1991 година, което беше оповестено за публична цел на Киев в границите на този спор ", съобщи Кортунов.

Според него вероятно доста хора в Съединени американски щати са подготвени да се причислят към позицията на Кисинджър, само че е мъчно да се каже какво е въздействието му върху държавното управление на президента Джо Байдън. " Кисинджър обичайно е работил с държавни управления на Републиканската партия, а Байдън е демократ. Така че въпреки всичко не бих надценявал въздействието му, макар че става въпрос за емблематична фигура ", означи съветският специалист.  

Вчера шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс съобщи в изявление за американската телевизия Пи Би Ес, че не се обрисуват договаряния за спокойно решение на спора в Украйна и че той не вижда " съществено отношение от страна на руснаците " към възможното започване на сходни съвещания. 

Ден по-рано съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели, че съгласно Белия дом моментът за започване на мирни договаряния за Украйна към момента не е настъпил.

Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че войната в Украйна може да отнеме доста врем, само че ще " завърши на масата за договаряния ". Всяко решение би трябвало да подсигурява " успеха на Украйна като суверенна, самостоятелна страна ", акцентира Столтенберг.

/БТА/
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР