До затваряне на бизнеси, както се е случвало при предходни

...
До затваряне на бизнеси, както се е случвало при предходни
Коментари Харесай

МЗ: Според приетите промени в Закона за здравето не могат да се затварят обекти, бизнеси и дейности

До затваряне на бизнеси, както се е случвало при предишни пандемични талази, към сегашния миг е невероятно да се стигне поради условието, записано в Закона за здравето от май тази година. Това сподели Илия Тасев - шеф на Дирекция " Опазване на публичното здраве и здравен надзор " в Министерството на здравеопазването, по време на съвещанието на парламентарната Комисия по туризъм.

Макар и без кворум, членовете на комисията взеха решение да се съобразят с плануваното в дневния ред на съвещанието й и да изслушат представители на Министерството на здравеопазването за нарасналата заболеваемост и упования пик на актуалната Коронавирус вълна и ограниченията и плануваните дейности на здравните управляващи в подтекста на туристическия сезон.

Според признатите промени в Закона за здравето не могат да се затварят обекти, бизнеси и действия, добави Тасев и посочи, че до тази мярка не може да се стигне даже и по признатия проект. Могат да бъдат ограничавани избран размер от действия или да се вкарат условия като да вземем за пример – носене на маска или съблюдаване на отдалеченост, стерилизация на ръце.

Любомир Бакаливанов, заместник-министър на опазването на здравето, заяви, че към 19 юли 9 области - Бургас, Варна, Враца, Габрово, Добрич, Перник, София-град, София област и Ямбол са в стадий едно съгласно проекта за справяне с пандемията, като в тези области са въведени краткотрайни противоепидемични ограничения, измежду които са носене на маски в лечебните и здравните заведения, в обекти за обществени услуги, съблюдаване на физическа отдалеченост от най-малко 1,5 метра в местата със скупчване на хора, работа от разстояние, където това е допустимо. С решение на Министерския съвет от 14 юли бяха признати Национален проект за подготвеност при пандемия и Национален действен проект за справяне с пандемията от COVID-19.

Към 20 юли броят на областите в стадий едно към този момент е 17, като новите осем области са Благоевград, Кюстендил, Монтана, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Силистра. За тях също следва да се вкарат краткотрайни противоепидемични ограничения, като има най-малко два-три дни за подготовка за въвеждането им, обясниха от министерството.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР