До три месеца най-големите топлоелектрически централи у нас ще решат

...
До три месеца най-големите топлоелектрически централи у нас ще решат
Коментари Харесай

ТЕЦ-овете решават дали искат отлагане на новите екостандарти

До три месеца най-големите топлоелектрически централи у нас ще решат дали им би трябвало отсрочване на новите европейски екостандарти или не. Това разгласи изпълнителният шеф на Ей И Ес Гълъбово, някогашната Топлоелектрическа централа " Марица изток 1 ". Европейската комисия одобри нови екологични правила, съгласно които въглищните централи би трябвало да имат очистващи съоръжения, които да пречистват 99% от излизащите от тях газове. Българските мощности не дават отговор на условието, заяви Българска национална телевизия.

Близо половината от тока у нас се създава от въглищни централи, демонстрират данните на държавния Електроенергиен систематичен оператор. Най-големите централи се намират в по този начин наречения Маришки басейн - една държавна и три частни. Работата им обаче е под въпрос поради новите повишени екоизисквания в Европейския съюз. Затова сдруженията са се обединили и са избрали общ съветник, който да ги посъветва дали има смисъл да вършат вложения в по-модерни технологии или не.

Резултатите ще бъдат самостоятелни за всеки един от четирите теца. Отлагането може да бъде безсрочно, т.е. до приемане на нови екоизисквания в евросъюза или с избран период. От екоминистерството увериха още при започване на лятото, че са подготвени да спомагат на централите в случай че се наложи да бъдат отсрочени новите повишени еконорми.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР