До този момент най-висока е избирателната активност в Монтана -

...
До този момент най-висока е избирателната активност в Монтана -
Коментари Харесай

ЦИК към 11 часа: Най-висока е избирателната активност в Монтана, а най-ниска в Пловдив

До този миг най-висока е изборната интензивност в Монтана - 14,07 %, а най-ниска в Пловдив- град - 16,16 %.

До 11:30 часа 45 машини в страната по някаква причина не са стартирали и гласуването там продължава с хартиени бюлетини.

Тя напомни, че на изборите на 2 октомври дефектиралите устройства са били 32, а на изборите на 14 ноември 2021 към 67. Матева уточни, че броят на тези устройства не е толкоз висок, съотнесен към общия брой машини, с които ще се гласоподава - 9611.

В ЦИК има голям брой сигнали, че върху бюлетини от машини не се слага щемпел. Нека това да се прави оттук насетне, прикани тя и увери, че досегашните бюлетини ще се регистрират като действителни.

До този миг множеството гласоподаватели гласоподават машинно.

" Работи се обикновено. Извън страната имаше няколко сигнала, че не са се явили членове на секционни комисии. Взето е решение, попълнени са съставите. Всичко е наред със съставите на СИК-овете ", заяви Митева.

Една тъжба и 21 сигнали за нарушавания са постъпили ЦИК до този миг.

" До 11.20 часа в ЦИК е постъпила 1 тъжба и тя касае нарушаване на гласуването отвън страната - че член на СИК не владее български език. Има постъпили 21 сигнала. Основните са за нарушавания на секционни комисии, като призоваване за машинно гласоподаване, нарушавания в организацията на работа в секционната комисия ", уточни още представителят на ЦИК.

По думите й сигналите са препратени по подготвеност към съответните районни изборни комисии. Ако има действителни нарушавания, те ще дадат инструкции на членовете на секционни комисии.

В цялата страна, както и в съвсем всички секции в чужбина, като се изключи няколко в Съединени американски щати, където към момента не е настъпило началото на изборния ден, секциите са открити и се работи обикновено. Извън страната имаше сигнали, че някои от членовете на СИК не са се явили, взето е решение и съставите са попълнени.

Днес се гласоподава в 12 905 изборни секции, от тях 302 преносими, а 224 са в болнични заведения и заведения за обществени услуги, а 24 са в места за арестувани. 

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР