До средата на януари промените в Закона за електронно управление

...
До средата на януари промените в Закона за електронно управление
Коментари Харесай

Към бъдещото министерство по дигитализацията ще бъде създадена и изпълнителна агенция

До средата на януари измененията в Закона за електронно ръководство да бъдат в съответната парламентарна комисия. Такава поръчка даде министър Божидар Божанов, който бе изслушан на съвещанието на комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии. Първите промени ще бъдат механически - трансферират се пълномощия от ръководителя на Държавна организация " Електронно ръководство " към министъра на електронното ръководство във връзка със закриването на организацията. Законът към този момент е за публично разискване. В него е записано още, че дирекция " Информационни технологии " минава от Министерството на осведомителните технологии и известията към Министерство на електронното ръководство.

Божанов заяви, че към бъдещото министерство ще се сътвори изпълнителна организация, която да дава отговор за оперативните действия. Въпреки новата конструкция администрацията няма да бъде увеличавана.

Понастоящем се работи по бюджет и организационен устав на министерството. Бюджетът ще е на база бюджетът на Държавна организация " Електронно ръководство " през предходната година. Ще се употребяват и оперативни стратегии на Европейски Съюз, както и пари, планувани от Плана за възобновяване и резистентност.

Следваща смяна на закона ще е обвързвана с дефиниране ролята на държавната компания " Информационно обслужване ". " Целите ще са да има бистрота, предвидимост, и в случай че е належащо насърчаване на потенциал. Като законова уредба " Информационно обслужване " е непрозрачно ", сподели Божанов. За следене какво е възлагано и какво е вършено ще бъде основан азбучник на азбучник на услугите на сдружението.

Пред депутатите той изясни, че за начало приоритет ще му е електронната идентификация, която би трябвало да е налична през мобилен телефон. Също по този начин прикани представителите на партиите в комисията да му подават сигнали за проблеми, с които са се сблъскали жителите и бизнеса. Божанов още веднъж повтори и част от другите си съществени цели:

- Оперативна съгласуемост и интеграция. Обясни, че регистрите би трябвало да си " приказват ", а сега " всеки самичък си преценява ".

- Контрол и мониторинг. " Трябва да има морков и сопа. Регистрите са в насипно положение. Трябва да са електронизирани и в една система като услуга ", изясни министърът. Поиска бистрота и отворени данни на регистрите, а там където не са - пояснение за какво не е допустимо.

- Консултации с IT общността. " Не проформа, а включване в конретни планове. Функциониращ Съвет за електронно ръководство и бизнес съвет към него ", сподели Божанов.

- Киберсигурност - тук министърът изясни, че идва от тази промишленост и ще има необикновен персонален фокус. Даде поръчка за политики за използване на общи архитектури и шаблони, както и регулярни одити за положително равнище на киберсигурност, тъй като става дума за национална сигурност.

- Споделени услуги - по тях ще работи с вицепремиера по дейно ръководство Калина Константинова.

- Изграждане на Национална здравно-информационна система. Вече е показана пътна карта от " Информационно обслужване ". Вчера Божанов заяви, че е провел среща със здравния министър Асена Сербезова. " Задачите са ясни, задачите - също. Изцяло електронна рецепта, напълно електронно направление, цялостен обединен здравен запис, тъй че да не разнасяме документи и бележки. Към това прибавям и потреблението на бъдещата персонална карта като електронна здравна карта ", разяснява Божанов във " Facebook ".

- Система за административно-наказателна активност.

- Електронизация на консулските услуги за българите в чужбина. " Всеки бранш, в който няма основна електронна система, или е остаряла, ще бъде прегледана, ревизирана, построена и надградена ", сподели Божанов.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР