До средата на месец май предишното правителство е изхарчило 1

...
До средата на месец май предишното правителство е изхарчило 1
Коментари Харесай

810 млн. лева ще бъдат осигурени за новите мерки в подкрепа на бизнеса

До средата на месец май предходното държавно управление е изхарчило 1 милиарда и 164 милиона лв. от бюджета като от тях 310 милиона са буфери вместо бюджетът да бъде преструктуриран. Това съобщи на брифинг служебният финансов министър Асен Василев.

С преструктурирането на националния бюджет в този момент ще се обезпечат 810 млн. лв., с цел да бъдат покрити новите ограничения в поддръжка на бизнеса и заетостта. Министрите на туризма и образованието оповестиха първата мярка, която започва.

Служебният финансов министър Асен Василев съобщи, че тези 810 млн. лв., които неговият екип ще направи опит да обезпечи от преструктуриране ще костват 0,8% от бюджета на всяко едно от министерствата. Той увери обаче, че това няма да се отрази на заплатите на държавните чиновници и остро разкритикува предходния кабинет, който за 4 месеца и половина е изхрачил 283 млн. лв. буфери и други 22 млн. лв. е изтеглил от бюджета на Министерството на финансите за непредвидени разноски, вместо да преструктурира националния бюджет.

" Вместо да се актуализира бюджетът, когато март излиза наяве, че ще би трябвало да се продължат ограниченията и за бизнеса, и за пенисонерите, и за ковидът не се актуализира, а стартират да се дърпат всички вероятни буфери и пера, които са налични ", сподели Василев.

Структурно бюджетът към началото на май към този момент има съществени проблеми и би трябвало да се дърпат пари от разнообразни места, с цел да се покрият продължаващите потребности, съобщи служебният министър на финансите Асен Василев.

До 14 май от централен бюджет са изхарчени 1,164 милиарда лв.. От буфера са взети 283 милиона лв.. От бюджета на Министерство на финансите са взети 22 млн. лв.. 810 млн. лв. са за непредвидени разноски посредством преструктуриране, уточни Василев.

" Това, което успяхме да създадем с сътрудниците, е да намерим буфери по другите министерства, тъй че да се понижат разноските по личния състав, с които да се продължи мярката за пенсионерите. Активно работим и с сътрудниците да се направи един пакет от ограничения за възобновяване на бизнеса. За благополучие, епидемиологичната конюнктура е такава, че няма затворени бизнеси. Ние би трябвало да минем в режим на подкрепяне на бизнесите да проработят обикновено и да преминат през икономическите компликации. В тази тенденция са всички ограничения, по които работим. В тази тенденция е и мярката, по която работим от първия ден на държавното управление, тъй като тя е за бранша, който е най-засегнат към момента - туризма ", изясни Василев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР