До сравнително неотдавна изглеждаше, че японският народ, преживял ужасите на

...
До сравнително неотдавна изглеждаше, че японският народ, преживял ужасите на
Коментари Харесай

За перспективите на ядрените оръжия в Япония. Израелска версия?

До относително наскоро изглеждаше, че японският народ, претърпял ужасите на атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки, е единен в опълчването си на нуклеарната опасност и е за универсална възбрана на оръжията за всеобщо заличаване.

Ала в този момент, по данните от някои социологически изследвания, до половината от японското население е според да отстрани съответните конституционни ограничавания и да приведе военната мощност на Япония в сходство с нейната икономическа мощност.

След войната за японците няма тайни за основаването на нуклеарни оръжия. Японските ръководещи кръгове също схващат, че никакъв стопански триумф без нуклеарно оръжие няма да разреши на страната им да влезе в тесния кръг на водещите международни сили.

Желанието да придобие статут на нуклеарна мощ в Токио стартира да се ускорява след появяването на атомната бомба през 1964 година в Китай. Въпреки това американците избраха да не рискуват с Япония и предложиха на своя младши боен съдружник друга опция - отбрана под американския „ нуклеарен чадър “, разперен над японските острови.

Под прикритието на американския " чадър " Япония стартира да си основава облика на първата и единствена страна-жертва на атомната бомбардировка, чийто народ отхвърля нуклеарното оръжие. През 1967 година японските управляващи одобряват " трите неядрени правилото " - задължението да не създават нуклеарни оръжия, да не разполагат с тях и да не позволяват такива оръжия на японска територия.

Съответният документ е утвърден от Народното събрание през 1971 година По-рано, през 1968 година, Япония се причисли към Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия. В същото време необятно рекламираните „ три правилото “ изначално бяха нарушени, защото японското държавно управление подписа скрито съглашение с Вашингтон, което разрешава на американски военни кораби, в това число атомни самолетоносачи и подводници с нуклеарни оръжия на борда, да бъдат основани в японските пристанища.

Следващият скок в акцията на Япония за нуклеарните оръжия настъпи след основаването на нуклеарни оръжия и средствата за тяхното снабдяване в КНДР. През септември 2006 година Северна Корея организира първия си нуклеарен опит, шокирайки японците. Японското държавно управление стартира да заявява, че японската конституция разрешава де факто да се има всяко оръжие за защита, в това число нуклеарно.

В първия кабинет на Шиндзо Абе бяха направени изказвания за софтуерната опция за бързо основаване на нуклеарни бойни глави. Говорейки на 30 ноември 2006 година на съвещание на комисията по сигурността на Камарата на представителите, тогавашният японски външен министър Таро Асо съобщи, че конституцията на страната сякаш не не разрешава притежаването на нуклеарни оръжия.

Появата на ракетно-ядрено оръжие в КНДР и тестванията му от Пхенян, както и пропагандата от страна на японските медии за опасността от нахлуване от страна на Северна Корея, в допълнение усилиха каузи на тези в Япония, които са съгласни с отхвърлянето на „ пацифисткия “ член от конституцията.

В актуалната интернационална обстановка Съединените щати се стремят да сплотят васалите си колкото е допустимо повече. И тук Япония, която има свои сметки с Москва за Курилите, както се споделя, е вагонът,изпреварващ локомотива.

Остава единствено да се чудим по какъв начин е допустимо да се поддържат цялостни дипломатически връзки с страна, която е наложила неуместни наказания на прилежаща страна и отхвърля да поддържа връзка с нейните висши ръководители, в това число президент, министър председател, министър на външните работи, министър на защитата. Смятам, че при тези условия една уважаваща себе си страна би трябвало в случай че не да спре, то най-малко внезапно да намали равнището на дипломатическите връзки с подобен „ сътрудник “.

Всичко върви към обстоятелството, че определяйки ролята на Япония във военното опълчване с Русия и Китай, Съединените щати ще бъдат съпричастни към стремежите на Страната на изгряващото слънце да придобие статут на нуклеарна мощ. А в Токио, към този момент не разчитайки на американския „ нуклеарен чадър “, се готвят сами да решат въпроса. По мнението на военни анализатори, даже и в този момент японският флот отстъпва на Тихоокеанския флот на Русия единствено във връзка с нуклеарните оръжия.

Заслужава внимание публикацията, оповестена през юли от анализатора Йошиаки Яно в авторитетното японско издание JB Press. Статията е отдадена на вероятностите на нуклеарното оръжие на Япония. Анализирайки обстановката в Украйна, създателят признава, че „ американският нуклеарен чадър не работи при положение на нахлуване от нуклеарна мощ и нуклеарни закани “.

Следователно Япония би трябвало съществено да обмисли опцията да има лична дарба за нуклеарно въздържане. „ Разрушителната мощ (на нуклеарните оръжия) е толкоз голяма, че опустошителни вреди могат да бъдат нанесени на всяка нуклеарна мощ с несъмнено равнище на нуклеарен потенциал “, отбелязва Яно.

Той дава образец с Израел, като отбелязва, че „ Ядреният статут на тази страна, макар че тя не го е заявила, е нужен, с цел да възпира арабските страни с население и територия, десетки пъти по-големи от нейните. “

Йошиаки Яно написа: „ В светлината на китайската и съветската опасност, салдото на нуклеарната мощност се накланя против Вашингтон. Украинската рецесия докара до развиване на съдействието сред Китай и Русия. Тези по-близки връзки се простират до бранша за сигурност, в това число взаимно образование и създаване на съвременни военни технологии, както беше доказано на китайско-руската среща на върха и на други срещи.

Въпреки че не е категорично посочено, доста евентуално е да има и скрито съглашение за съдействие сред Пекин и Москва в региона на нуклеарната тактика. Според американски специалисти, в случай че Китай и Русия си сътрудничат в региона на стратегическите нуклеарни сили, считайки Съединените щати за общ зложелател, тогава салдото на силите ще бъде две към едно... "

Четейки тези причини, не бих се изненадал, че Япония, както и Израел, към този момент разполагат с нуклеарен боеприпас, за който избират да не приказват към този момент: „ Днес японски и американски специалисти считат, че Токио е кадърен да сътвори нуклеарна бомба в границите на няколко дни. На разположение са му както нужните средства, по този начин и технологии за ориентиране. Япония към този момент има делящ се материал за основаване на нуклеарни бомби. Освен това структурата и методологията на неговото произвеждане към този момент са добре известни. Това не изисква напреднали технологии или огромни пари.

И няма да има проблеми и със средствата за доставка на японското нуклеарно оръжие. Смята се, че някои от гражданските галактически ракети на Япония могат елементарно да бъдат превърнати в балистични ракети с огромен обхват с нуклеарни бойни глави.

Ето едно от свидетелствата: „ Ако Токио създаде ракети за подводници и изстреля тези ракети, те ще съставляват неуязвима нуклеарна оръжейна система. Освен това, като се има поради богатият опит и капацитет на Токио в региона на нуклеарните материали и суперкомпютрите, японски учени са в положение да разработят надеждни нуклеарни бойни глави, без да организират нуклеарни опити.

NEC и IHI Aerospace могат да проектират и създават бойни глави за балистични ракети. Технологичните благоприятни условия, в това число системи за ориентиране, бяха демонстрирани в Hayabusa (роботизиран галактически транспортен съд, създаден от Японската организация за аерокосмически проучвания JAXA) и други съвременни апарати.

Авторът на тези редове от дълго време предизвестява за реализирането на стратегия за нуклеарно оръжие в Япония. За страдание тези предизвестия се удостоверяват през днешния ден. Рано или късно светът ще се изправи против друга мощна нуклеарна мощ - Япония, която преди време отприщи Втората международна война дружно със своя съдружник нацистка Германия.

В умозаключение още един път дублирам: времената на обвързаност към неповторимата японска просвета – сакура, икебана, хайку, сумо, джудо – отминаха. Япония от ден на ден се трансформира в шовинистична страна, пренебрегваща ползите и потребностите на прилежащите нации.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР