До скоро се смяташе, че заболявания като хипертония /високо кръвно

...
До скоро се смяташе, че заболявания като хипертония /високо кръвно
Коментари Харесай

10 съвета как да се храните здравословно

До скоро се смяташе, че болести като хипертония /високо кръвно налягане/, сърдечно-съдови болести, инфаркт, диабет, рак и други са неизбежно разследване от остаряването. Както към този момент знаем обаче, с помощта на нутригеномиката, това не е тъкмо по този начин. Ние имаме доста огромен надзор върху това по какъв начин остаряваме – по какъв начин се храним, какъв метод на живот водим – всичко това оказва голямо въздействие върху организма ни. Здравословното остаряване и запазването на добра форма са резултат от нашата околна среда и метода ни на живот, които въздействат върху гените ни.

Гените сами по себе си не провокират заболяване. По-скоро вероятността от развиване на заболявания се дефинира от метода ни на живот и от изборите, които вършим. Човек може съгласно гените си да бъде предразположен на сърдечни болести или диабет да вземем за пример, само че това не значи безусловно, че тези заболявания ще бъдат отключени и ще се развият. С други думи, самите гени не предизвикват болестта, в случай че не са сложени в една тъкмо избрана удобна среда за тяхното изложение като хронично заболяване.

Съществуват голям брой фактори в нашите диета, околна среда и метод на живот, които въздействат върху гените ни. Много от тях са в границите на нашия надзор. От всички фактори, диетата е най-лесна за управление и смяна, а и може би най-важният определящ фактор за това по какъв начин ще се изразят гените ни. С две думи: храната, която ядем се отразява на действието на нашите гени.

Въпреки че няма една универсална диета за всички, защото ние сме разнообразни и всеки има своята самостоятелна и най-точна диета, ние въпреки всичко ви предлагаме няколко съвета, които в случай че бъдат спазвани, биха довели до по-добро здравословно положение и метод на живот.

1.  Яжте същинска храна. – прясна, необработена и нерафинирана храна. Истинската храна няма етикети, наличие, химически добавки, подобрители на усета и изкуствени оцветители. Това са зеленчуци, плодове, ядки и семена, кълнове, диви риби, органични яйца и месо и така нататък

Опитайте се и да се храните колкото се може по-близо до природата. Тъй като колкото по-отдалечена е храната от своя източник, толкоз по-изкуствена и нездравословна става тя.

2.  Хранете се цветно. – Избирайте допустимо най-голямо многообразие от плодове и  зеленчуци с разнообразни цветове. Различното оцветяване се дължи на другите фитохимикали, които се съдържат във всеки обособен плод или зарзават – съставни елементи от изключителна значимост за здравето ви. Колкото по-богата е „ палитрата “ на вашата диета, толкоз повече и по-разнообразни потребни съставни елементи вие приемате.

3.  Съобразете диетата си с самостоятелните потребности на вашия организъм. – Вече и в България има налични генетични проби, с помощта на които вие можете да си изготвите най-подходящият за вас персонализиран хранителен режим. Това е най-хубавото, което можете да извършите за себе си по пътя към по здравословен живот.

4.  Спрете да се храните когато сте се заситили на 80%. – Една от главните аргументи за затлъстяване е преяждането. Човек би трябвало да усеща лек апетит, когато става от масата и е хубаво да изчака известно време след хранене, с цел да усети насищане, защото възприятието за задоволеност не идва незабавно и по този метод ние продължаваме да ядем, даже когато сме сити.

5.  Бъдете внимателни във връзка с храни, които се популяризират. – В по-голямата си част това са модифицирани храни, фаст фууд, нездравословни храни, съдържащи консерванти и оцветители.

6.  Бъдете деликатни с вманиачаването в преброяване на калории. – Броенето на калории единствено по себе си не значи здравословно хранене, защото в днешно време доста диетични храни и питиета, които са с ниско наличие на калории, не са здравословни и даже съдържат някои нездравословни съставки.

7.  Пийте доста вода. – Водата е живот. Както всички знаем, ние самите сме построени от 55% до 75% вода. Затова е доста значимо да приемате задоволително количество чиста вода – експертите предлагат изпитата вода да е към 3% от тежестта ви дневно. Например, в случай че тежите 70 кг, целесъобразно е да пиете 2.1 литра вода всеки ден.

8.  Не изключвайте цяла група храни от диетата си, защото здравословното хранене е уравновесено хранене. – Много „ вълшебен “ диети, които дават обещание страхотни и светкавични резултати, допускат изключването напълно на въглехидрати или мазнини от диетата или напълно хранене единствено с протеини. Това не е изцяло здравословно и може даже да бъде рисково за организма и да провокира някои болести при предразположени хора.

9.  Наслаждавайте се на храната си . – Хранете се постепенно, без стрес, без бързане и без да гледате телевизия. Седнете умерено и се насладете на всяка една хапка, за предпочитане в компанията на обичаните си хора.

10.  Не си губете времето в обвинявания и самосъжаление, в случай че сте хапнали нещо „ неверно “. Просто продължете напред с усмивка и още веднъж се върнете към здравословното си хранене, защото здравето ви е най-важно за вас, а то е освен физическо, само че и психическо.

Автор: Соня Иванова

Инфо: https://nutrigen.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР