До президентските избори в САЩ има още малко повече от

...
До президентските избори в САЩ има още малко повече от
Коментари Харесай

Америка я очаква надпревара на политическите лафети

До президентските избори в Съединени американски щати има още малко повече от година, само че към този момент е ясно, че ще останат в историята. Първо, тъй като за първи път от 130 години някогашният президент може да се върне на власт (това става само през 1892 година, когато Гроувър Кливланд, който губи на изборите през 1888 година, взема реванш). Второ, и двамата любимци на президентската конкуренция ще бъдат може би най-старите в историята на изборите. Байдън ще бъде съвсем на 83 години по време на гласуването, а Тръмп ще бъде на 78 години - до неотдавна хората просто не доживяваха до такива години. И трето, може да се случи и двамата възрастни любимци да не устоят до деня на гласуването. И че изборите ще се трансфорат в конкуренция на лафети - както назоваха през 80-те поредицата от погребения на омърлушени генерални секретари в Съюз на съветските социалистически републики (Ковчезите се слагат на оръдеен лафет - бел. ред). В Съединени американски щати, несъмнено, тези погребения няма да бъдат физически, а политически.

На пръв взор този сюжет наподобява подозрителен. Така да вземем за пример изследванията на публичното мнение демонстрират, че почти 53% от републиканците са подготвени да гласоподават за Доналд Тръмп на първичните избори. В същото време разликата от най-близкия съперник (губернатора на Флорида Рон ДеСантис) е към 40%. Първичните избори на републиканците се организират главно по мажоритарната система (тоест, който заеме първо място в щата – било с 40, било даже с 30% от гласовете – взима целия щат). С тази математика възможностите на Тръмп да завоюва първичните избори са близо 100%.

На Байдън са още по-високи. И освен тъй като той е и неоспорим водач в социологическите изследвания измежду демократите (има 63%, което е с 50% повече от най-близкия му съперник Робърт Кенеди-младши), само че и тъй като Байдън е сегашен президент. И в случай че настоящият президент желае да се кандидатира за втори мандат, тогава партийният Комсомол нормално дава отговор с " да ". Което явно се е случило в края на 2022 година - началото на 2023 година (когато Байдън решаваше дали желае да се кандидатира).

Въпреки тези явни числа обаче, възможностите на безусловните любимци по никакъв начин не са сигурни. Например се пробват да отстранят Тръмп от изборите, употребявайки тактиката на хилядите правосъдни убождания. Контролираните от демократите съдилища образуват цяла поредност от наказателни каузи против някогашния президент на Съединени американски щати (и на щатско равнище - т.е. на такова, при което Тръмп няма да може да се помилва самичък, в случай че спечели). Като най-малко демократите желаят да подсигуряват, че Тръмп няма време за акция (той към този момент беше заставен да пропусне първичните избори на републиканците заради правосъдни моменти). Оптималната стратегия е дискредитирането на Тръмп измежду електората. Не републиканския (който идолизира някогашния президент), а нерешителния. Безпартийни гласоподаватели, чиито гласове ще дефинират кой от претендентите ще завоюва в редица противоречиви щати - т.е. кой ще заеме Белия дом. И най-после, оптималната стратегия е да се принуди републиканската върхушка (която ще усети настроенията на безпартийния електорат) да изпрати делегация от уважавани хора при Тръмп с молба да се отдръпна самичък.

Байдън също може да се отдръпна самичък - и на пръв взор по същата правосъдна причина. Републиканците въртят история за огромна корупция, в която е заседнал актуалният президент на Съединени американски щати. Участието на сина на Байдън, Хънтър, в редица корупционни схеми към този момент е потвърдено и в този момент републиканците би трябвало единствено да потвърдят, че баща освен е знаел, само че и е взел участие в делата на сина си. Въпреки това, даже републиканците да потвърдят това, те просто няма да могат да импийчнат посредством Сената, където демократите имат болшинство.

Ако Байдън се отдръпна, то единствено по здравословни аргументи. Още в този момент възрастният президент се държи несъответстващо на обществени места – в този момент, когато предизборната акция като такава даже не е почнала. Какво ще се случи, когато той би трябвало да обиколи дузина противоречиви щати (резултатът от вота в които ще реши кой ще стане новият държавен глава) и да организира по няколко срещи с гласоподаватели дневно? Байдън може физически да не е в положение да поддържа такова движение. И още веднъж гласоподавателите на Демократическата партия ще гласоподават за него при всеки случай, само че безпартийните може и да не гласоподават. А това значи, че демократите ще изгубят Белия дом.

И тук идва най-интересното. Ако Байдън и Тръмп, двама възрастни и ексцентрични жители, излязат от конкуренцията, какво ще се случи? Отговорът е елементарен - нищо хубаво.

Републиканците най-малко имат почти съответен номер две - губернаторът на Флорида Рон ДеСантис (13% в партийния рейтинг). Да, първият спор сподели, че ДеСантис не е напълно подготвен за президентството - само че въпреки всичко. Но демократите са в доста по-лоша обстановка. Неслучайно 69% от членовете на партията считат, че актуалният президент е прекомерно остарял, с цел да бъде нов държавен глава, само че в това време 65% въпреки всичко са подготвени да изберат него измежду всички останали демократични претенденти. Просто тъй като другите са още по-лоши. Номер две в листата е 69-годишният ослепителен популист Робърт Кенеди младши, който си сътвори политическо име в битката си против имунизациите против ковид. Той и всички останали номинирани претенденти са радикали, които нито душевен, нито политически не са подготвени да ръководят страната. И сегашният вицепрезидент Камала Харис не е подготвена.

Да, демократите теоретично биха могли да основат някой центрист и готово - като губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм или даже някогашната първа дама Мишел Обама. Възможно е обаче просто да няма задоволително време за това (ако да вземем за пример Байдън се отдръпна по средата на първичните избори или даже след тях). Затова в този момент по-малкото зло е политическото оцеляване и на двамата любимци до деня на вота. А какво ще стане след него - Съединени американски щати и целият свят ще мислят за това на другия ден.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР