До: Президента на РБългария Парламента на РБългария Министерския съвет на

...
До: Президента на РБългария Парламента на РБългария Министерския съвет на
Коментари Харесай

Пак калпав документ, не чухте гласа на науката*

До: Президента на РБългария
Парламента на РБългария
Министерския съвет на РБългария
Министерството на образованието и науката

Хумболтовият съюз в България и Съюзът на учените в България показват своето противоречие с признатия Правилник за използване на Закона за развиване на университетския състав (ЗРАС) в Република България. Ние считаме, че в забележителната си част заложените в признатия устав минимални национални условия към научната активност на претендентите за придобиване на научни степени и за заемане на университетски длъжности във висшите учебни заведения и научните организации са нецелесъобразни, а разискването на плана за Правилник за използване на ЗРАС е компрометирано, заради следните аргументи:
1. Правилникът за използване на ЗРАС е признат с Постановление на Министерски съвет No. 122/29.06.2018 година, три дни откакто изтече срокът за изпращане на оферти за смяна и мнения по неговото наличие. В голямата си част предложенията, постъпили от академичната общественост, са маркирани с "НЕ съдебна експертиза ПРИЕМА ", без да е посочен явен и необорим отговор за какво не се приема. В претекстовете за отвод е записано "Показателите са разисквани с всички заинтригувани страни след задълбочено публично разискване " (вж. оповестената информация за отразяване на постъпилите оферти от публичните съвещания на плана http://mon.bg/upload/15809/Spravka_ObshtK-ZRAS-260618.pdf). От тази дефиниция не излиза наяве по кое време се е състояло такова "задълбочено публично разискване " и кои са заинтригуваните страни. Такъв отговор обезсмисля напъните на колективи от стотици български учени, подготвили, разискали и изпратили своите оферти, и демонстрира, че "обществената консултация " е извършена официално, в условия на неяснота и без да се регистрира действителното мнение на научната общественост.
2. С оценка "НЕ съдебна експертиза ПРИЕМА " са класифицирани оферти на водещи университети и научни институти, които биха съдействали за постигането на задачите, заложени в Националната тактика за развиване на научните проучвания в Република България 2017-2030, по-специално Специфична цел 5 (Устойчиво възобновяване на интернационалните позиции на страната по количество и качество на интернационално забележимата научна продукция), както и мярка 5.2.1 (Включване в системите за атестиране на индикатори, отчитащи рейтинга на научните списания, в които са оповестени трудовете на научна институция/отделен откривател за атестационния период). Не е отразено и плануваното в Стратегията условие критериите да са съобразени със спецификата на другите научни области и професионални посоки.
3. Подходът при установяване на минималните условия е в цялостно противоречие и с критериите и индикаторите за институционална оценка, според Правилника за наблюдаване и оценка на научноизследователската активност, реализирана от висшите учебни заведения и научните организации, както и на активността на Фонд "Научни проучвания ", оповестен в Дъждовни води 54/29.06.2018.
В умозаключение, признатите в Правилника за използване на ЗРАС минимални критерии за академично развиване вършат невероятно постигането на задачите на Националната тактика за развиване на научните проучвания в Република България 2017-2030 и съблюдаването на Правилника за наблюдаване и оценка на научноизследователската активност, реализирана от висшите учебни заведения и научните организации, както и на активността на Фонд "Научни проучвания ".
Поради гореизложените аргументи предлагаме Правилникът за използване на ЗРАС да бъде върнат за промяна, като бъдат регистрирани всъщност предложенията, постъпили от научната общественост.

Председател на Хумболтовия съюз в България:
чл.-кор. проф. дн Илза Пъжева
Председател на Съюза на учените в България:
проф. дн Диана Петкова

*Заглавието е на редакцията

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР