До последно приготовленията по прощалната церемония за сбогуването с немския

...
До последно приготовленията по прощалната церемония за сбогуването с немския
Коментари Харесай

Страшни скандали белязаха погребението на Хелмут Кол, синът му отказа да почете баща си

До последно приготовленията по прощалната гала за сбогуването с немския политик Хелмут Кол бяха белязани от кавги - както в фамилията му, по този начин и политически около присъединяване на канцлерът на Германия Ангела Меркел или президента Франк Валтер Стейнмайер.



Скандали се вихреха и около решението на вдовицата Майк Кол-Рихтер прощалната гала да се организира в ъв Франция, а не в Германия. Тя се опълчи и на това Ангела Меркел да държи слово по време на изпращането на Хелмут Кол, само че в последна сметка се помири с нейното присъединяване.



Не по-малък скандал провокира и решението на по-големия наследник на Хелмут Кол да не участва на погребението на татко си. Той разгласи, че ще направи това като форма на митинг, че Хелмут Кол няма да бъде заровен във фамилната гробница в Лудвигсхафен, където е положена първата брачна половинка на политика - Ханелоре Кол.

Хелмут Кол, който е считан за една от най-големите политически фигури на следвоенна Германия, е роден през 1930 година и умря на 16 юни. Той е отпред на държавното управление от 1982 до 1998 година - най-дълго от който и да е различен.

Десетки политици от целия свят се събраха през днешния ден в Страсбург, с цел да се сбогуват с Хелмут Кол, който довечера би трябвало да бъде заровен в Шпайер.



" Той образува цяла една генерация ", сподели в прощалното си слово Ангела Меркел и добави: " С него се свързва това, че Източна и Западна Европа през днешния ден са едно, че няма гранични контроли сред страните, че доста от същите тези страни през днешния ден имат една обща валута. " Ангела Меркел благодари на Кол за шанса, който е получила да влезе в политиката и призна, че без него не би била там, където е в този момент.



" Искаше да сътвори свят, в който никой да не господства ", сподели в прощалното си изявление някогашният американски президент Бил Клинтън, който също направи персонално самопризнание и разкри, че го е смятал за собствен непосредствен другар.

Шефът на Европейската комисия Жан Клод Юнкер изглеждаше безусловно унищожен на погребението и назова Кол " доста непосредствен до сърцето ми човек ".

Официална гала в памет на някогашния немски канцлер Хелмут Кол се организира в Европейския парламент в Страсбург. България е показана от министър-председателя Бойко Борисов.

Поканени за церемонията са общо 1400 души, влизащи в състава на към 40 делегации от разнообразни страни и интернационалните организации.

ФранцПревод БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР