До пет години оплакванията ни, че имаме много болници, няма

...
До пет години оплакванията ни, че имаме много болници, няма
Коментари Харесай

Председателят на БЛС алармира: Задълбочава се проблемът с кадровия дефицит в здравната система у нас

„ До пет години недоволствата ни, че имаме доста лечебни заведения, няма да съществуват, тъй като 1/3-та от лечебните заведения ще се самозакрият, тъй като няма медицински сестри ”, съобщи ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров в предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.

 
Председателят на БЛС посочи, че още преди две години от организацията са споделили, че междинната възраст на лекари и сестри е над 55-годишна възраст, а повече от една четвърт от лекарите и сестрите в България са над 65-годишна възраст.

 

Маджаров изрази мнение, че казусът при медицинските сестри е най-тежък. Според него аргументите за това са доста и би трябвало незабавно да се вземат съответни ограничения.

 

Като образец имаше включване от болничното заведение в Мездра, където ясно се следи сериозен кадрови недостиг. „ Средната възраст на лекарите при нас е над 56 години. Имаме 36 заети щатни бройки, на цялостен работен ден работят едвам 20 лекари. С наличния запас съумяваме да се оправим с ситуацията, само че в идващите 10 година нашите лекари ще са в пенсионна възраст. Ако тази наклонност се резервира, след 10 година рецесията няма да се лиши по никакъв метод ”.  Това съобщи Светозар Луканов – шеф на болничното заведение в Мездра.

 

„ Изключително мъчно е както с лекарите, по този начин и с медицинските сестри да се откри някой, който да желае да се учи да работи. Има дефицит на хирургични сестри ”, сигнализира Луканов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР