До първи септември е удължен срокът за предоставяне на годишните

...
До първи септември е удължен срокът за предоставяне на годишните
Коментари Харесай

До 1 септември се отчитат опаковките от препарати за растите...

До първи септември е продължен срокът за даване на годишните доклади за боклуци от препарати за растителна отбрана за 2020 година. Процедурата се извършва посредством Националната осведомителна система за боклуци (НИСО) на Изпълнителна организация по околна среда (ИАОС), оповестяват от Национална селска мрежа.

Причинителите на боклуци са задължени да подават посредством НИСО данни за количеството, свойствата, произхода на отпадъците и други данни в сходство с условията на съответните наредби. Това е обвързване на всички юридически и физически лица, осъществяващи действия с отпадъците или от чиято активност се генерират боклуци. Тук влизат и земеделските производители, които употребяват торове и препарати за растителна отбрана. Те също би трябвало да предават опаковките от химическите субстанции, които са употребили. Изискването е от тази година, а компаниите, които събират отпадъците, да показват в системата от кой аграрни производител какво количество празни опаковки са събрали.

Годишните доклади за боклуци се дават в Изпълнителна агенция по околна среда, гласи Законът за ръководство на отпадъците (ЗУО). Това е институцията за събиране на информация за дейностите по отпадъците, както и за реда за водене на обществени регистри.

Асоциацията по Растителнозащитна Индустрия България (АРИБ) сътвори първата в страната Система за събиране на опаковки от пестициди (ССОП). Услугата по събирането на празните опаковки от препарати за растителна отбрана /ПРЗ/ е изцяло безвъзмездна за земеделските производители. Единственото изискване е да се ползва положителната земеделска процедура за трикратно изплакване на опаковките от ПРЗ по време на подготвяне на разтвора за напръскване.

От отдел " Растителна отбрана " към ОДБХ Пловдив припомнят, че по отношение на огромния брой артикули за растителна отбрана, получили заповеди за анулация и преустановяване на настоящото позволение през 2021 година, би трябвало да се следи постоянно в уеб страницата на БАБХ Регистри - Растителна отбрана - Списък на ПРЗ с отнети или прекъснати позволения.

Обръща се внимание да се съблюдават условията на Закона за отбрана на растенията /ЗЗР/, а предлаганите и използвани ПРЗ да се ползват единствено в позволените гратисни интервали. При инспекциите на комерсиалните обекти и заверките на дневниците за извършените химични мероприятия през 2021 година инспекторите от ОДБХ ще наблюдават прецизно за спазването на закона, като при открити нарушавания ще постановат санкции и наказания, според настоящото законодателство.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР