До първата половина на ХХ век се смяташе, че човек

...
До първата половина на ХХ век се смяташе, че човек
Коментари Харесай

Босия по-гладен от Махатма Ганди

До първата половина на ХХ век се смяташе, че човек може да издържи до 4 дни без вода и 21 дни без храна. Модата на гладните стачки обаче хвърли повече светлина върху този въпрос.

Ако не се намира в пустинята и не се поти щедро, възрастен субект може да изкара без вода към 7-8 дни. А върхът е подложен от 18-годишен австриец, който оживял цели 18 дни без вода. Младежът нямал желание да влиза в историята тъкмо с това достижение. Просто служителите на реда го не запомнили в килията. Това се случило през 1979 година Някои обаче оспорват върха, защото пандизчията Андреас Михавеш близал кондензирала влага от стените на килията си.
 Ганди с Далай Лама Ганди с Далай Лама
А по въпросите с гладуването е още по-сложно да бъде подложен предел на човешките благоприятни условия.
Прочутият с гладните си стачки Махатма Ганди е гладувал най-дълго 21 дни. Неговото достижение е надминато от Едвин Сугарев, който през юли 2013 година беше признат в болница в тежко положение на 22-ия ден от гладната си стачка.

Протестът на Босия чупи всички известни върхове със своите 81 дни. Дисидентът Николай Колев – Босия разгласи гладна стачка поради пазаруването на шофьорски книжки и с гледище на оставката на министъра на превоза Ивайло Московски и разформироване на Народното събрание. След като предходната седмица той, дружно с Николай Нанков и Валентин Радев подаде оставка по отношение на нещастието край Своге, Босия приключи стачката, като разгласи, че се усеща обикновено след повече от два месеца и половина недояждане.
 Така изглеждаше Босия през 2003 година Така изглеждаше Босия през 2003 година
Световната процедура демонстрира, че огромна част от хората, подхванали тази форма на митинг, не оцеляват. Възможно е човек да издъхне и след две седмици недояждане. Това зависи както от положението на организма, по този начин и от телесната маса. Когато тялото гладува, то първо прибягва до гликогена в черния дроб и мускулите, след което стартира да преработва мастните депа. След като и те се изчерпат, организмът стартира да разгражда личните си белтъчини.

Статия в Бритиш медикъл джърнъл заключава, че хората с обикновено тегло ще изгубят по-висок % от тежестта и мускулната си маса през първите три дни от стачката, в съпоставяне със затлъстели гладуващи. Индекс на телесната маса под 13 за мъже и под 11 за дами води до гибел. Жените могат да устоят на апетит по-дълго от мъжете, защото женското тяло е с по-високо наличие на мазнини.

Важно е и по какъв начин се приключва гладната стачка. Както всяко недояждане или пост, тя също би трябвало да бъде последвана от доста деликатно зареждане. Ако не съблюдава това изискване, гладникът може да претрупа организма си с натрий, който пък да докара до задържане на течности и до сърдечна непълнота.
 Гйермо Фариняс е индивидът, провел най-вече гладни стачки - 23, общо 7 месеца. Гйермо Фариняс е индивидът, провел най-вече гладни стачки – 23, общо 7 месеца.
Дисиденти

Кубинският връх е 83 дни

На 3 април 1972 година кубинският отстъпник и стихотворец Педро Луис Бойтел разгласи гладна стачка. 53 дни по-късно умря.

През 2006 година Гйермо Фариняс – публицист и лекар по логика на психиката, стартира митинг против цензурата върху интернет в Куба. Той е рекордьор по брой на гладните стачки. През живота си организира 23 митинга, като гладува цели 7 месеца. С това си навлича тежки здравословни проблеми.

Кубинският връх е 83 дни. Той е на дисидента Орландо Сапата. Той е задържан през 2003 година в акция против опозиционните групировки в Куба. Започва гладната си стачка, с цел да стачкува против неприятните условия в пандиза Kilo 8. Издъхва в болница на 23 февруари 2010 година на 42 година
 Желязната лейди от Манипур стачкува 16 години Иром Шармила незабавно след прекратяването на 16-годишния си митинг. Първото нещо, което хапва, е мъничко мед, намазан на дланта й. Ирон се разплаква, когато близва меда. Желязната лейди от Манипур стачкува 16 години
Иром Шармила незабавно след прекратяването на 16-годишния си митинг. Първото нещо, което хапва, е мъничко мед, намазан на дланта й. Ирон се разплаква, когато близва меда.
Абсолютен връх

Желязната лейди от Манипур стачкува 16 години

Абсолютният връх за гладна стачка принадлежи на индийката Иром Шармила – 16 години. Практически Шармила не е гладувала, защото принудително е била хранена от управляващите с тръбичка през носа. Но не е хапвала нито хапка през цялото това време. Тя завърши митинга си през август 2016 година

Индийската правозащитничка и поетеса стана известна по света като Желязната лейди от Манипур. Тя стартира гладна стачка през 2000 година, откакто 10 цивилни бяха убити от индийски бойци. Иром протестираше против закон, който дава правото на индийските въоръжени сили да претърсват частни парцели и задържат обвинени, без позволение за обиск в регионите, където „ има напрежение “. След 16 година безплодна битка Шармила разгласи, че стопира гладната стачка и ще се бори по други способи – като се опита да влезе в политиката. През октомври 2016 година сътвори политическа партия, само че на парламентарните и президентски избори през 2017 година се класира последна с минимум гласове от петимата претенденти в своя щат.

Гладната стачка е прастара традиция в Индия с начало сред 400-750-ата година преди Христа.
 Боби Сандс (в аления пуловер) с другари. Боби Сандс (в аления пуловер) с другари.
Борци за независимост

Ирландците вкарват модата в Европа

След стачките на Ирландските политически пандизчии през 80-те години на ХХ век този метод на кротичък митинг става известен и на Стария континент.

В Ирландия гладната стачка се практикува от предхристиянски времена. Тогава била известна като “троска ” и се провеждала на стълбището пред входната врата на индивида, против който стачкуват. Според легендата, даже Свети Патрик, настойникът на Ирландия, е провеждал гладна стачка.

Незабравим за всички времена гладник е поетът и драматург Терънс МакСуийни. По време на ирландската война за самостоятелност през 1920 година той става кмет на Корк от Шин Фейн. Арестуван е от английските управляващи по обвиняване в подстрекаване към протест. Започва гладната стачка в митинг против задържането си и за това, че съден от боен съд. Британските управляващи не го освобождават под претекст че това ще докара до нови протести. Обаче гладната му стачка привича вниманието на интернационалната общественост. Съединени американски щати заплашват с търговски наказания, организират се митинги в Германия и Франция. МакСуийни устоя 73 дни, без да постави залък в устата си. На 73-ия ден – 20 октомври 1920 година изпада в кома и издъхва пет дни по-късно.
Следващата историческа гладна стачка – уви, също с летален край, е 60 година по-късно, с основно настоящо лице Боби Сандс. Става въпрос за прословутата ирландската гладна стачка през 1981 година, която е кулминационна точка на 5-годишните митинги на политическите пандизчии в Северна Ирландия.

Всичко почнало от това, че статутат на бойците от Ирландската революционна войска бил заменен от този на политически, на статут на елементарни нарушители, които трябвало да носят и затворническа униформа. Във връзка с това през 1976 година почнал митингът, наименуван Стачка на одеялата. Затворниците отказали да облекат униформи и протестирали голи по килиите си, увити единствено в одеялата си.

Тази стачка прераснала в “Мръсен митинг ” през 1978 година, когато един от стачкуващите бил пребит от надзорник, откакто не поискал да излезе до банята от боязън, че пазачът ще му хвърли един пердах. Протестиращите изпочупили всичко в килиите си и били оставени да живеят на гол под с по един матрак. Килиите не били чистени с дни, което довело до утайване на екскременти.

Гладната стачка била идната стъпка. През 1980 година седмина пандизчии почнали първата гладна стачка, отпред с един от деятелите – Боби Сандс. Стачката завършила след 53 дни, когато британското държавно управление решило да отстъпи, само че единствено отчасти.

Втората гладна стачка през 1981 година е игра на нерви сред пандизчиите и Маргарет Тачър. Боби Сандс е определен за народен представител, което притегля вниманието към митинга на медиите от целия свят. Стачката е прекъсната на 5 май 1981 година, откакто 10-има от участниците умират. Сред тях е и Боби Сандс. Този път той устоя 61 дни и издъхва на 27-годишна възраст. На погребението му се стичат над 100 000 души.

Общо 22 ирландски революционери се включват в тази гладна стачка, като 10 от тях умират. Най-дълго гладува Киерън Доърти – 73 дни. Той се включва в митинга 17 дни след гибелта на Боби Сандс и издъхва на 2 август. Протестът завършва на 3 октомври.

Мистерия
 Прахлад Джани е на 89 години и от 7-годишен не е приемал нито храна, нито течности. Прахлад Джани е на 89 години и от 7-годишен не е приемал нито храна, нито течности.
Йога живее без храна и вода към този момент 82 години

Прахлад Джани е индийски светец, за който се счита че от 82 година се храни с въздух и слънчева светлина. Не яде нищо и не пие даже вода, а я употребява единствено за гаргара и миене. Няма физиологични потребности.

Неколкократно са му правени цялостни проучвания в запечатана стая без тоалетна, под непрекъснато видеонаблюдение. При последното му приемане в болница през 2010 година в продължение на 10 дни го изследват представители на института Defence Institute of Physiology and Allied Sciences (DIPAS) и още няколко организации. През цялото време Прахлад Джани е бил проучен, следен от пазачи и заснеман от две разнообразни камери, твърди ръководителят на екипа доктор Сади Шах. „ Аз смятах, че този човек е шарлатанин и взех всички вероятни ограничения, с цел да го развенчая – споделя доктор Шах. – Гарантирам, че за тези 10 дни в болничното заведение не е приемал през устата нито храна, нито вода и не е ходил до тоалетна – нито по дребна, нито по огромна потребност. “

Заключенията са неразбираеми, защото протичащото се с него е необяснимо за медицината. Установено е, че пикочният му мехур се цялостни понякога и след това урината се всмуква в организма. Не е известно от кое място черпи сила, с цел да съществува – той твърди, че от въздуха и праната. След като 10 дни под цялостно наблюдаване не е приемал нито вода, нито храна, виталните му индикатори са изумително положителни. При сходен пост би било обикновено да има проблеми с някои вътрешни органи – да вземем за пример с бъбреците, черния дроб, сърдечно-съдовата система и така нататък А той е толкоз здрав, че даже няма промените, типични за напредналата си възраст. Лекарите го разказват като доста по-здрав от множеството 40-годишни хора. Според ръководителите на последното проучване организмът му някак се е приспособил към рисковите условия – цялостно отнемане от храна и вода.

При Джани вървят да се лекуват и да получат съвет и благословия мнозина държавници, включително и индийският президент Рам Натх Ковинд, който при започване на тази седмица беше на посещаване в България.
 А.Б. преди и след. А.Б. преди и след.
Аналогичен случай в наше село

200-килограмовият А.Б. издържал 382 дни

През 1973 година един 207-килограмов шотландец станал пробно зайче на група откриватели от Шотландския университет. Освен вода, пиел витамини и добавки – натрий, калий и квас. Причината да му се дава квас е елементарна – това е единственият източник на протеин, без който тялото стартира да разгражда личната си мускулна тъкан. Две лъжици квас съдържат 60 калории, 5 грама въглехидрати и 9 грама протеини, включително всичките 9 аминокиселини, които човешкото тяло не би могло единствено да създаде.
 А.Б. преди и след. А.Б. преди и след.
Шотландецът, маркиран в проучването като А.Б., не показал никакви болестни признаци. А.Б. измършавял до 82 кг. и прекратил опита. Той запазил тежестта си цели пет години, след което направил бирено коремче.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР