До няколко години изхвърлянето на дрехи и обувки в общите

...
До няколко години изхвърлянето на дрехи и обувки в общите
Коментари Харесай

Забрана за изхвърляне на дрехи в контейнерите за общ отпадък

До няколко години изхвърлянето на облекла и обувки в общите контейнери ще бъде неразрешено. Според оповестената за разискване Наредба за отпадъците от обувки и текстил, България би трябвало да извърши европейските условия и да насърчи повторната им приложимост. Дрехи, обувки и текстилни боклуци ще могат да бъдат връщани в комерсиалните обекти или да бъдат изхвърляни в контейнери, които са предопределени особено за тази цел, предава Нова тв.

В Хасково такива контейнери има единствено от месец и половина и част от хората към момента не знаят защо служат. Много обаче към този момент ги употребяват и по тази причина от общината се надяват, че условието да се рециклират по 4 кг облекла и обувки на човек до 3 години ще бъде спазено. „ Аз мисля, че хората ще извърнат внимание, ще бъдат дисциплинирани и ще се съблюдава тази квота. Изхождам от обстоятелството, че информацията, която ни е подадена от компанията, която слага тези контейнери, е, че за 1 месец са събрани 6 тона в тези контейнери, които към този момент са 10 на брой ”, окуражен е зам.-кметът на Хасково Мария Вълчева.

Все отново доста хора не престават да изхвърлят облекла и обувки в общите контейнери. За Ана Кунчева разделното събиране и спазването на разпоредбите са доста значими, само че счита, че българинът мъчно може да бъде превъзпитан. „ С санкции може, може да е дребна глобичката единият път, вторият път… Докато не бръкнеш в джоба му, нищо не се оправя, пък в този момент стана - всеки вдигнал главата, огромна работа ”, споделя хасковлийката.

Оказва се обаче, че на доста места, особена зад част от жилищните блокове, са се образували същински сметища, където има всевъзможен тип боклуци, в това число облекла, обувки и храни. В Хасково такива сметища има на десетки места, макар че част от тях постоянно се чистят. „ В момента наподобява относително добре, защото скоро е почиствано и тук мога да кажа, че общината поставя големи старания през годината да го чисти може би 4 пъти. През годината губим най-малко 1 месец да почистваме такива сметища, нерегламентирани ”, сподели Щерьо Янев, който е шеф на общинско дружество " Екопрогрес " – Хасково.

А пред камерата жителите на тези региони приканват за наказания. „ Много те апелирам - на общината, на кмета, желая на всички по 100 лв. санкция да турят да не хвърлят. Без санкция няма да стане тая работа ”, безапелационна е Севджан Мехмедали.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР