До нов изблик на насилие между Азербайджан и Армения заради

...
До нов изблик на насилие между Азербайджан и Армения заради
Коментари Харесай

Нов изблик на насилие между Азербайджан и Армения в Нагорни Карабах

До нов изблик на принуждение сред Азербайджан и Армения поради Нагорни Карабах се стигна през днешния ден. Двете страни си насочиха взаимни обвинявания коя е нападнала първа, предадоха Франс прес и ТАСС, представени от Българска телеграфна агенция.

Арменските сепаратисти от Нагорни Карабах оповестиха, че Азербайджан е почнал през днешния ден атака против тях и че са нанесли тежки загуби на неговата войска.

Министерството на защитата на Армения, която поддържа отделилата се от Азербайджан област, заяви за свалени два азербайджански хеликоптера и три дрона .

Азербайджан от своя страна сподели, че е подхванал контраатака след офанзива на сепаратистите и че е изгубил един вертолет, чийто екипаж е незасегнат. Той заяви, че е унищожил 12 противовъздушни батареи на съперника.

Сраженията не престават, споделиха и двете страни, всяка от която твърди, че има превес.

Турция осъди уверено " нападението на Армения против Азербайджан " и изрази поддръжката си за Баку в спора му с Ереван, съобщи ТАСС, като се базира на Ибрахим Калън, представителя на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Нагорни Карабах, азербайджанска сепаратистка област, обитаема преобладаващо с арменци, постоянно става сцена на прояви на принуждение. Конфликтът сред Баку и Ереван стартира през февруари 1988 година, когато Нагорнокарабахската самостоятелна област разгласи, че излиза от състава на Азербайджанската руска социалистическа република, напомня ТАСС.

В началото на 90-те години на предишния век избухна война сред Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, в която бяха убити 30 хиляди души . След военния спор в интервала 1992-1994 година Азербайджан де факто загуби надзор над сепаратистката област и прилежащи региони.

През 2016 година тежки сражения за малко не прераснаха в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се стигна до смъртоносни боеве в региона на границата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР