До неузнаваемост се е променило едно място във Варна за

...
До неузнаваемост се е променило едно място във Варна за
Коментари Харесай

Няма да повярвате как се е изменила централна част във Варна за 100 години

До неразбираемост се е трансформирало едно място във Варна за повече от 100 години. Това е региона под Драматичния спектакъл в посока Обредния дом. Това място е " воин “ в днешния материал от рубриката на Varna24.bg – " Преди и в този момент “.

На лявата фотография от нашия колаж се вижда джамия Хаджи Али. Тя се е намирала на пресечката на днешните улици " Кръстю Мирски " и " Райко Жинзифов ". Построена е през 1799 година Няма информация по кое време е била съборена.

В региона към настоящия Ритуален дом е имало три джамии. Те не са били издигнати инцидентно. В непосредственост са до тогавашните турски гробища – в този момент Градската градинка до Часовника.

В архивите от края на 19 и началото на 20 век написа за джамиите в тази част на града: Хостан джамиси с дъсчено минаре на ул. " Бенковска ". Месджити (молитвен дом без минаре): Календер ходжа на ул. " Царибродска ", Томбай месчит на ул. " Бузлуджа " и " Каварна ", Каваклъ на ул. " Кавалска " и " Караач " на ул. " Шипченска ", съборена през 1908 година

В своето изложение на варненската цитадела до Освобождението, цитирайки Феликс Каниц братя Шкорпил пишат, че " в време на освободителната война имало в града 18 джамии, от които четири са били напуснати ". На доста гравюри от това време могат да се видят многочислените извисяващи се минарета на варненските джамии, които дават образа на всеки ориенталски град. По разнообразни аргументи - унищожавани през войните, горели при нещастни случаи или събаряни преднамерено - до наши дни във Варна са останали единствено две джамии - Азизие и Хайрие.

В момента Районното мюфтийство  - Варна разполага с 39 джамии и месджиди в региона. Мюсюлманското население в региона е към 25 000.

Вижте " Преди и в този момент “ от предния път ТУК
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР