До момента сме изстреляли почти половината от запаса ракети срещу

...
До момента сме изстреляли почти половината от запаса ракети срещу
Коментари Харесай

Водим ожесточена борба срещу градушките! До момента сме изстреляли почти половината от запаса ракети срещу градушки, коментира Румен Порожанов

До момента сме изстреляли съвсем половината от запаса ракети против градушки, който имаме за целия сезон, което постанова да доосигуряваме ракети. Това за бТВ земеделският министър Румен Порожанов.

Той уточни, че за първа година толкоз рано – още от април, градоносни облаци с наситени ядра са навлезли в страната.

По думите му Агенцията за битка с градушките доста интензивно обстрелва облаците и в доста случаи провалите са минимизирани. Министърът обаче означи, че има покритие на 35-40% от земеделските територии. „ Средствата за ракети се получават през централния бюджет, те не са заложени в бюджета на министерството. Явно тази година ще се наложи да желаяме малко по-голяма сума от това, което всекидневно употребяваме – сред 5 и 6 милиона, само че дано да забележим какви ще бъдат плановете ”, съобщи Порожанов.

„ Не бих споделил, че е унищожена огромна част от реколтата. Всеки аграрни производител, който има претърпени вреди обаче, има право да подаде заявление за подкрепяне, когато площите са изцяло пропаднали ”, акцентира земеделският министър. По мотив митингите на розопроизводителите той съобщи, че имаме свръхпроизводство на рози – тази година са насадени над 41 000 декара, а реколтата е извънредно добра, като се чакат над 16 000 тона.

В предходните години реколтата е била доста по-малко и цените на изкупуване са били 4-5 лева Министърът съобщи, че единствено за последните 2 година насажденията, които публично са регистрирани, са се нараснали с 24%. „ За страдание, има и доста нерегистрирани. Проблемът е в тези, които нямат контракти ”, съобщи Порожанов.

Проблем основава и фактът, че цветът по едно и също време е разцъфнал и би трябвало да бъде обран както в полските терени, по този начин и в полупланинските. При предишни реколти през месец май имаше отмереност в цъфтежа, което даваше опция цветът да се обира по-плавно, означи министърът. „ Проблемът е в дневния потенциал на дестилериите. Те могат да изкупуват цвят, набран сутринта, и да го преработят следобяд. На другия ден дестилерията би трябвало да бъде още веднъж свободна, с цел да изкупи новия обран цвят, който, закаран до 10-11 ч., е с най-хубаво качество ”, разясни Румен Порожанов.

Министърът уточни, че дестилериите са поели ангажимент да изкупуват над 100% от потенциала си. „ Те даже нарушават под една форма самия софтуерен развой за по-бърза преправка. Търпят и финансови загуби от това, защото се утежнява качеството на самия артикул ”, съобщи Порожанов. Той увери, че ще бъдат направени планове за подкрепяне на записаните розопроизводители.

„ За страдание, погубване на розов цвят ще има заради обстоятелството, че не може да бъде модифициран. Цветовете би трябвало да бъдат обработени още на деня, другояче още в следобедните часове губят своите маслодайни свойства ”, сподели министърът.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР