До момента най-дълго управлявалият държавен глава в историята е Йосиф

...
До момента най-дълго управлявалият държавен глава в историята е Йосиф
Коментари Харесай

Скоро Путин може да изпревари Сталин

До момента най-дълго управлявалият държавен глава в историята е Йосиф Висарьонович – 10 63 дни от 1924 до 1953 година

Първият кръг на президентските избори в Русия завършва през днешния ден, откакто за пръв път в историята на страната вотът се организира в продължение на 3 дни – от петък до неделя. Това са осмите президентски избори в РФ, като в тях в този момент вземат участие повече от 112 милиона гласоподаватели.

Въпреки че в надпреварата са четирима претендента, Катарина Буххолц от Statista оповестява, че съвсем няма подозрение измежду наблюдаващите, че Владимир Путин ще бъде избран отново за пети мандат в първия кръг.
Единственото същинско незнайно е делът от гласовете, които той ще получи.

По време на последните президентски избори през 2018 година, той получи доверието на към 77% от гласоподавателите.

На власт за към четвърт век - обхващащ четири президентски мандата и два мандата като министър-председател сред 1999 и 2000 година и сред 2008 и 2012 година - Путин е минал общо към 9 000 дни на управителната позиция на страната. Ако бъде избран отново този уикенд, идващият мандат от шест години, почти 2 190 дни, евентуално ще го направи най-дългоуправляващия водач на Русия от началото на двадесет и първи век.

Този връх сега е владеене на Йосиф Сталин, който управляваше страната сред 1924 и 1953 година за общо 10 636 дни. Путин стана вторият най-дългоуправляващ водач на Русия, изпреварвайки Леонид Брежнев през 2017 година, към края на третия си президентски мандат.

По време на президентството на Дмитрий Медведев от 2008 до 2012 година, съветското законодателство беше изменено, с цел да се удължат президентските мандати от два мандата по четири години на два мандата по шест години.

Тази смяна беше също по този начин предопределена да нулира служените мандати и по този метод разреши на Путин да завоюва още два мандата.

Десет години по-късно, през 2021 година, Путин подписа различен закон, установяващ лимита на два президентски мандата на човек през целия му живот, още веднъж парадоксално нулирайки към този момент служените мандати и по този метод освобождавайки го за повторно.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР