До месец ще влезе в сила промяната, която ще дава

...
До месец ще влезе в сила промяната, която ще дава
Коментари Харесай

Накъде отива образованието: Догодина входното ниво на 9-ти клас ще е на компютър

До месец ще влезе в действие смяната, която ще дава опция възпитаници да отсъстват от учебно заведение 15 дни по фамилни аргументи
Продажбата на " Школо " нямало да докара до приключване на персонални данни

Вероятно до месец ще влезе в действие смяната, след която учениците ще могат да отсъстват от учебно заведение до 15 дни по фамилни аргументи, сподели в предаването " Защо, господин министър? " по бТВ министърът на образованието Галин Цоков. Налага се да се промени Наредбата за приобщаващо обучение, което става с решение на Министерски съвет, а преди този момент тече срокът за наложителното публично разискване, изясни министърът. Така екипът на ведомството още веднъж сподели съпричастност с родителите, тъй като смяната е резултат от доста сериозен разговор с родителските общности, с представители на родителските асоциации, които след въвеждането на електронните бележки се притесняваха от това, че за всяко неразположение на детето би трябвало да вървят до персоналния доктор, сподели още Галин Цоков.

От началото на актуалната образователна годината досега са били издадени 1 500 000 електронни бележки, с което е бил омекотен трудът на класните ръководители и на шефовете, изясни Цоков.

През тази образователна година се чака и смяна в изпитите след 10 клас, като дилемите ще бъдат по-практически, свързани с демонстриране на умения и компетентности от страна на учениците, сподели още просветителният министър.

От идната образователна година ще има и промени при входното равнище за 9 клас. Те също ще са насочени към практиката и в този момент стартира подготовката и на учителите, стартира и съставянето на такива задания. Изпитът ще се реализира на електронни устройства, стана известно още от думите на Галин Цоков.

Министерството на образованието планува новият стандарт за качество в образованието да влезе в действие от началото на новата образователна година. Подготвят се последните принадлежности към стандарта, които да оказват помощ на учебните заведения да се самооценяват в четири направления - преподаване, връзка с общността, резултати на учениците и ръководство на учебното заведение. Тази самокритика ще бъде обвързвана и с инспектирането от Националния инспекторат по образованието, изясни министърът. Този стандарт ще даде опция да се оцени напредъкът на учениците в границите на учебното заведение. Ще се трансформират и част от функционалностите на районните ръководства на образованието - ще би трябвало да оказват помощ да се реализират по-високи резултати в просветителните институции, а освен надзор над документите и администрацията.

Министър Цоков още веднъж отхвърли да е имало разискване стихотворението " Аз съм българче " да отпадне от образователната стратегия.

По мотив продажбата на " Школо " Галин Цоков изясни, че във ведомството са били сюрпризирани да научат за нея от обществените мрежи и изявления в медиите. Той посочи като позитивен обстоятелството, че компанията се продава и то във Англия и изрази вяра, че това ще докара до развиване и повече триумфи в процеса на цифровизация, който министерството се пробва да реализира в образованието.

Галин Цоков посочи, че досега не е имал диалози с премиера акад. Николай Денков във връзка идната ротация. Според него е значимо, че е реализиран публичен консенсус, че системата на образованието би трябвало да се промени, а кой е министър след 5 март не е толкоз значимо.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР