До май 2024 г. ще е готова като конструкция станцията,

...
До май 2024 г. ще е готова като конструкция станцията,
Коментари Харесай

Конструкцията на метростанцията, отдаваща почит на Гунди, ще е готова до май 2024 г.

До май 2024 година ще е подготвена като структура станцията, отдаваща респект на синята легенда Георги Аспарухов - Гунди, оповестяват от " Метрополитен " ЕАД - София на формалната си страница във Facebook.

Конструктивните работи на първата метростанция от разширението на третата линия по бул. „ Владимир Вазов ” - Министерски съвет ”Стадион Георги Аспарухаов ” са в напреднал стадий и структурата на равнище вестибюл е завършена. Спирката е ситуирана под южното платно на бул. „ Владимир Вазов ”, на кръстовището му с улиците „ Васил Кънчев ” и „ Река Велека ”. Станцията се построява по разбъркан способ – Милански плюс надграждане.

В момента се извършват строителни работи на равнище перон, които би трябвало да приключат в първите месеци на 2024 година Паралелно с тях се работят и архитектурно-строителни работи.

Като приключена структура станцията ще бъде подготвена в интервала април-май, след което ще започва работата по така наречен представителна архитектура на спирката. Окончателно станцията, дружно с другите две в правата – Министерски съвет „ Тракия ” и Министерски съвет „ Владимир Вазов ”, би трябвало да са подготвени в края на 2025 година

В тунела сред в този момент съществуващата станция „ Хаджи Димитър ” и новата „ Стадион Георги Аспарухов ”, който е дълъг 580 м, напредва построяването на първичната обшивка и осъществяването е навръх 50%. Останалите 50% се възнамерява да бъдат завършени в есенните месеци на идната година и редом с това с помощта на една напречна рампа, която е построена в допълнение, ще стартира осъществяването и на вторичната обшивка. В месеците февруари-март ще започват изолационни работи в тунела.

Характерното за напредъка в този тунел е, че се прави по така наречен Нов австрийски тунелен способ / НАТМ / при извънредно тежки инженерно-геоложки условия – високо равнище на подпочвените води, слаби почви в някои зони и диги, които са осъществени във времето със строителни боклуци. Високите подпочвени води и слабите почви предопределят доста тежки укрепителни мероприятия - анкери, увеличаване на почвата с инжекции, непосредствено вкарване на бетон в свлечени зони, където се образуват каверни и те би трябвало да бъдат запълнени. С голямо количесво бетон и цимент върви осъществяването на всеки метър от този тунел.

Изпълнител на обекта е „ Джи Пи Груп ” АД, а създател на дизайна е арх. Ирена Дерлипанска. Спортният клуб “Левски ” е в основата на концепцията за тази станция, по тази причина синият цвят участва на всички места – в разнообразни форми и плоскости. Атрактивен подробност от дизайна на станцията ще бъде пространствена решетка, в чийто детайли ще има вградени като пластики разнообразни фигури на спортисти, с чийто спортове се гордее Герена. Решетката ще виси над пробива сред перона и вестибюла.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР