До края на юли отсечката между Чирпан и Стара Загора

...
До края на юли отсечката между Чирпан и Стара Загора
Коментари Харесай

Шефът на АПИ: Отпушваме магистрала Тракия до края на юли

До края на юли правата сред Чирпан и Стара Загора на автомагистрала " Тракия ", която сега се ремонтира, ще бъде подготвена и придвижването ще бъде пуснато. Това съобщи пред ръководителят на Агенция " Пътна инфраструктура " Апостол Минчев.
Още по тематиката
" Проблемите са няколко. На първо място - организационни въпроси, касаещи компаниите подизпълнители, на второ място - имаше от една от компаниите некачествено осъществяване, дължащо се на неспазване на технологии, на несъгласувани с нас материали. И на трето място - усложненията, идващи от краткотрайни метеорологични условия ", изясни шефът на АПИ.

Днес или на следващия ден ще стартира изгребването на настилката и по-късно ще бъде положена нова за сметка на изпълнителите. Ремонтът ще коства към 90 милиона.

" Гаранцията за тези поправки е 2 години. Гаранциите е допустимо да бъдат година, две или повече според от това защо приказваме - в случай че е за ново строителство, там гаранциите са по-големи, допустимо е да се заложат в контракта по-големи от нормативно изискуемите. Това е въпрос на нормативна база или на клаузи в договорите ", изясни Апостол Минчев.

След Стара Загора в посока Бургас също ще се прави сходен ремонт, само че може би следващата година.

Шефът на АПИ разяснява и обстановката на автомагистрала " Хемус ". За тунел " Витиня " той съобщи, че казусът се касае като се стартира от самото създаване и се мине през поддръжката.

" Изграждането е било при много занижени критерии и условия. Поддръжката в продължение на години или не я е имало, или е била доста козметична. И в този момент внезапно се оказваме с тунели, които са в неприятно положение ", сподели Минчев.

От градивна позиция все още няма терзания, само че тунелите непрестанно ще изискват непрекъснати грижи - добави той.

" В рамките на тази " инхаус " поръчка, която е осъществена в последните години за строителството на Автомагистрала " Хемус ", има доста неща, които са смущаващи. Четирите мостови уреди, аз бих добавил и една траншея, която по план би трябвало да бъде тунел, това е тематика, която сме коментирали с сътрудниците от министерството и там въпросите са касаещи чисто техническата страна на тези уреди ", изясни шефът на АПИ.

И добави, че по плана, по който би трябвало да се построява автомагистрала " Хемус ", признат преди 2 години, тези уреди и този тунел, а не траншея е трябвало да бъдат направени по един метод.

" А при започване на тази година след действия от страна на " Автомагистрали " ЕАД е почнала техническа акция, приключила с два ЕТИС-а в Агенция " Пътища ", на които е призната промяна на тези четири уреди и на този тунел, като тази техническа промяна е доста сериозна, механически доста смущаваща ", разяснява Минчев.

Накратко - изменена е външната структура на оборудванията и тунелът, който е бил очакван по план, е трансфорат в траншеен ров. Трябва да се разпореди техническа експертиза за това дали тази смяна е рационална или не е.

За страдание няма задоволително пари за поправки на пътищата. Средствата, които се заделят за пътища - поправки и ново строителство, са извънредно незадоволителни - счита Минчев. По думите му това, което се заделя за пътища в последните 15 години, е в пъти по-малко от нужните средства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР