До края на септември цената на бензина и дизела ще

...
До края на септември цената на бензина и дизела ще
Коментари Харесай

Бензинът и дизелът минават 3 лв. до дни

До края на септември цената на бензина и дизела ще надхвълри 3 лв.,

предвижда ръководителят на Асоциацията на българските произовдители, търговци, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров.

Тази прогноза той направи пред Българска национална телевизия въз основата на повишаването на петрола на международните тържища в последните два месеца. Асоциацията сплотява дребните търговци и вносители на горива у нас.

Големите производители на нефт взеха решение, че цени от 72 $ за барел не ги устройват и по тази причина на два пъти понижиха добивите.

„ Обсъжданото в Народното събрание  решение за предварителен отвод от импорт на съветски петрол заплашва стабилността на работата на най-голямата рафинерия на Балканите
„ Лукойл Нефтохим Бургас “ и основава опасности на пазара на горива в страната “.
Това се показва в позиция на компанията, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Решението на Европейската комисия за изключение от ембаргото за България до края на 2024 година

регистрира обективните логистични ограничавания на пристанищата в страната да одобряват петрол от други

страни и взе под внимание, че внезапната възбрана на доставките може да нанесе сериозен удар върху енергийната сигурност и стопанската система на България “, прибавиха от компанията.

„ Чрез дадената пролонгация от възбраната за импорт на съветски петрол, „ Лукойл Нефтохим Бургас “ предлага най-евтините горива в Европейския съюз,
като отчислява крупни налози в бюджета на Република България “, означиха от компанията.
„ В същото време компанията създаде проект за навреме поетапно прекосяване към различни източници на недопечен нефт.

Предложенията ни  бяха показани в поставения от Министерството на енергетиката период и съгласувани с всички държавни управления, които са били отпред на страната през този интервал “,
подчертаха от „ Лукойл Нефтохим Бургас “.
От компанията обявиха, че техният проект подсигурява подмяна на суровия нефт преди приключване на дерогацията, предоставена от Европейска комисия.

„ Планът подсигурява достъп до качествени горива на допустима цена за българските жители,

бизнес и бюджетни организации след промяна на суровината; подсигурява сигурност на работните места и приходите на работещите в рафинерията и ги пази от техногенни произшествия с екологични и други последици. Планът изцяло дава отговор на използваното българско и европейско законодателство “, прибавиха от „ Лукойл Нефтохим Бургас “.

„ Разтревожени сме от дейностите на тези депутати, които саботират неговата реализация, пробвайки се да анулират решения на Европейския съюз “, показаха от „ Лукойл Нефтохим Бургас “.

От компанията обърнаха внимание, че предлаганият 30-дневен период за промяна на източника на суровина е недействителен за осъществяване. „ В такива условия не можем да подсигуряваме в цялостна степен естествената работа на предприятието, каквато има през последните 25 години. При тези условия, всички консуматори на горива ще се окажат губещи “, обявиха от компанията.

Депутатите одобриха на първо четене през днешния ден законопроект за изменение и допълнение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Българското държавно управление би трябвало да приключи потреблението на дерогацията на Европейски Съюз, която разрешава да внася съветски недопечен нефт до края на 2024 г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР