До края на седмицатащепредложанаминистъраназдравеопазванетов служебния кабинет д-р Галя Кондевада обяви

...
До края на седмицатащепредложанаминистъраназдравеопазванетов служебния кабинет д-р Галя Кондевада обяви
Коментари Харесай

Извънредно! България пред епидемия от коклюш! Доц. Кунчев обявява до края на седмицата

До края на седмицатащепредложанаминистъраназдравеопазванетов служебния кабинет доктор Галя Кондевада разгласи зараза от коклюш. Това сподели пред журналистиглавният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев взе участие в семинар, отдаден на имунизациите, в границите на отбелязването на Европейската имунизационна седмица. По думите му заболеваемостта от коклюш в страната продължава да нараства.

Целта на оповестяването на епидемията е, с цел да може да се издаде и заповед на министъра, посредством която дазапочне ваксиниранетонановороденитепо-рано, а не както до момента – след навършване на двумесечна възраст. По този метод имунизирането на бебетата ще може да се прави и на възраст месец и половина, сподели още той.

Коклюш, прочут и катомагарешка кашлица, еостра респираторна зараза, което протича с присъща конвулсивна кашлица, показаха от уеб страницата " Плюс мен ", основан от Министерството на здравеопазването за разпространение на имунизациите.

Причинителите на коклюш се отделят с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и диалект попадат във въздуха. За уединяване на причинителя Bordetella pertussis при започване на болестта от болния се взема назофарингеален секрет (за предпочитане заран на гладно).

С по-висока сензитивност е проучването по метода PCR. Инкубационен интервал е приблизително 7-10 дни. Най-честите затруднения засягат дихателните пътища и централната нервна система, като е допустимо и развиване на пневмония, която може да докара до летален излаз.

По-раноднес пред парламентарната комисия по здравеопазванетослужебният министър доктор Галя Кондевасъобщи, чев склада на Министерството на опазване на здравето (МЗ) има задоволително ваксинисрещукоклюшза деца на възраст от два месеца до две годни, които са най-уязвими от болестта.Обявяването на зараза от коклюш е настрана за всяка област на страната - 60-70 % от заболелите са в София, като към този момент няма учредения за оповестяването на зараза, разяснява Кондева.

До понеделник у нас има положително имунизационно покритие за коклюш - 92,4 % през последната година, добави здравият длъжностен министър.Служебният министър акцентира, че Министерството на здравеопазването следи непрекъснато болестта.

От началото на годината са регистрирани общо 314 случая, позитивни за коклюш, като болестта слага в риск новородени през първата година от раждането им. Най-голямо е разпространяването в град София – 214 случая.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР