До края на седмицата щабът на Ваня Григорова ще обжалва

...
До края на седмицата щабът на Ваня Григорова ще обжалва
Коментари Харесай

До дни екипът на Ваня Григорова ще обжалва изборите в София

До края на седмицата щабът на Ваня Григорова ще апелира изборите за кмет на София. Днес от екипа ѝ оповестиха, че са разкрили нови нарушавания. Васил Терзиев съобщи, че не се усеща обезпокоен от оспорването на вота в съда. Освен поправени протоколи отвън секциите и нелегитимен хешкод на машините, посочени през вчерашния ден от щаба на Ваня Григорова, през днешния ден екипът ѝ разгласи, че са се натъкнали на още изборни нарушавания, оповестява Българска национална телевизия.
" Правейки инспекция на протоколите откриваме, че имаме голям брой - в действителност - стотици протоколи на СИК-ове, свързани с нередовности по време на изборния ден, точно с гласуването с машина. На голям брой разписки не са слагани печати. Значи, по закон върху разписката от машината би трябвало да се постави един щемпел. Това също ще желаяме от съда да допусне като доказателствено искане, да отворим най-малкото кутиите, чувалите с разписки. Защото, априори, такава квитанция е недействителна ", споделя Диана Томова - правист, определена за общински консултант.

Според спечелилия на балотажа в София Васил Терзиев изказванията на неговия конкурент са неоснователни. " Никакво терзание няма. Както виждате доста от безобразията в действителност са в мой ущърб. Секции, където имам 120 гласа пишат 0. Други където имам 84 - 9. На балотаж - секции, където отново съм с 0 гласа; обърнати резултати, където аз имам повече гласове от госпожа Григорова, пък те ги пишат наопаки - тъй че мен не ме тормози. Аз знам, че ние направихме една добра, положителна акция. Всичките тези измами са отвън нашия тим ", сподели Терзиев.

В предаването " Денят стартира " специалистът по конституционно право Наталия Киселова разказа два вероятни сюжета при нарушавания на изборния кодекс.

 Единият вид е да има изключване на тези гласове от общия брой гласове за претендентите. Ако има към този момент толкоз основни разлики сред двамата претенденти и те ги приближат, или има разбъркване - тогава към този момент можем да приказваме и за смяна в решението на ОИК. Според мен това е доста самоуверено да се каже, само че е допустимо.
С сътрудници изчислявахме, че в случай че има оборване пред Административен съд и по-късно пред Върховен административен съд, тъй като всекидневно не са удовлетворени от решението на първата инстанция, до Нова година, можем да кажем, че тази правосъдна сага може да завърши ", сподели тя.

След 21 часа довечера изтичат законовият период, в който Общинската изборна комисия би трябвало да разгласи публично резултатите от балотажа в София. Дори да има оборване в съда - встъпването в служба на новия кмет няма да бъде забавено.

Снимка: БГНЕС

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР