До края на седмица предстои подписване на договора с Deutsche

...
До края на седмица предстои подписване на договора с Deutsche
Коментари Харесай

БДЖ ще плати със 740 хил. лв. повече за германските вагони втора ръка

До края на седмица следва сключване на контракта с Deutsche Bahn за покупка на 76 използвани пътнически вагона. Това оповестява транспортният министър Георги Гвоздейков със своя обява във Фейсбук. Справка в ЦАИС демонстрира, че предложението на Deutsche Bahn е на обща стойност над 30.4 млн. лева без Данък добавена стойност, което е с към 743 хиляди лева над в началото оповестената планирана цена.

Министърът прибавя, че немските железници са предложили цена от 207 хиляди евро (малко над 403 хиляди лева.) за един вагон. Единичната цена за вагон, упомената от Гвоздейков, обаче се разграничава от оповестената, когато въпросната процедура бе стартирана. В тях тогава се посочваше, че при договарянията с министерството Deutsche Bahn е предложил цена от 200 хиляди евро без Данък добавена стойност (391 хиляди лева.) за един пътнически вагон.

Припомняме, че „ БДЖ – Пътнически транспорти “ пусна процедура за договаряне без предварителна покана за присъединяване, защото бе ясно, че само немските железници са изявили предпочитание да дават използван преносим състав на страната ни. Преди това обаче отрасловият министър заявяваше, че цената е извънредно преференциална. Тя обаче бе непокътната в загадка от Гвоздейков. Стана ясна, едвам когато търгът бе разгласен. 

Прогнозната стойност на процедурата бе малко над 29.7 млн. лева без Данък добавена стойност. Ценовото предложение е от името на DB Fernverkehr AG, като е подадено от физическо лице Александър Найденов Найденов на 15 март. То обаче е за малко над 30.4 млн. лева без Данък добавена стойност. Така вагоните ще костват с към 743 хиляди лева повече.

DB Fernverkehr AG е поделение на Deutsche Bahn, което ръководи пътнически влакове на дълги дистанции в Германия. От ценовото им предложение излиза наяве, че 66-те второкласни пътнически вагона ще костват общо 26.4 млн. лева без Данък добавена стойност. Към тази сума се прибавят и 10-те вагон-бистра, чиято стойност е малко над 4 млн. лева Единичната цена на вагон, без значение от типа му, е съвсем 401 хиляди лева без Данък добавена стойност (около 205 хиляди евро).


Влаковете по ПВУ
Гвоздейков дава информация и за процедурите за пазаруване на нови влакове, финансирани със средства по Плана за възобновяване и резистентност. По думите му

тази седмица ще бъдат планувани договарянията с участника в процедурата по директно договаряне за доставка на 20 влака вид „ push – pull ”.

Припомняме, че това е най-скъпата процедура, като цената е й над 1.2 милиарда лева По нея предложения подадоха само испанската Patentes Talgo SL и китайската CRRC Zhuzhou Locomotive CO. Ценовото предложение на испанската компания бе над 1.2 милиарда лева, а на китайската два пъти по-ниско – малко над 639 млн. лева

Преди месец Европейската комисия стартира следствие на поръчката поради присъединяване на китайската компанията, която съгласно европейските институции, получава задгранична дотация, която изкривява вътрешния пазар. Европейска комисия трябваше да вземе решение по проблема до юли тази година.

Сега от изявлението на Гвоздейков излиза наяве, че отрасловото ведомство ще договаря само с испанската компания.

По отношение на другия търг за доставка на 35-те мотрисни влака, министърът оповестява, че „ скоро процедурата ще продължи с подаване на предложения от производители на преносим състав “. Припомняме, че Комисията за защита на конкуренцията остави без почитание жалбата на френската Alstom SA.

Засега третата наново оповестена процедура за покупка на двуетажни влакове върви без проблеми. По нея предложения се подават до 28 март.

Министърът продължава обаче да не афишира нищо за процедурата за доставка на още 9 електрически локомотива за отчасти електрифицирани депа, която бе прекъсната в края на декември. По нея Гвоздейков подписа контракт с българската компания „ Експрес Сервиз “ за доставката на другите 9 електрически маневрени локомотива. 
Медицинският хеликоптер
През миналата седмица особено основаното сдружение „ Хели Мед Сървиз “ е получил своя документ за Авиационен оператор с утвърждението за HEMS интервенции.

По-рано денем бе извършен и тестов полет с първия медицински хеликоптер. Машината излетя с 50-минутно забавяне от авиобазата на Гранична полиция и кацна на площадката на УМБАЛ „ Св. Екатерина “. Пред медии Гвоздейков разяснява, че въздушната кола за спешна помощ ще бъде въведена в употреба, откакто преминат образованията на водачите. 

„ Приключване на образованието на водачите по правилник, които би трябвало да създадат навръх този хеликоптер. И откакто всеки от подготвените водачи направи избраните часове, мисля, че 10 часа на водач, значи, че хеликоптерът към този момент може да бъде въведен в употреба или може да извършва задачи “, разяснява министърът, представен от БНР.

По отношение на следствието на BTV, което сподели отчет на „ Хели Мед Сървиз “ с констатации за неизправности по машината, Гвоздейков съобщи, че дефектите са отстранени още преди хеликоптерът да пристигна в България. Не е ясно обаче за какво новопроизведена машина може да има недостатъци. 

Министърът разяснява, че рторият хеликоптер ще дойде през юни. Той е плануван за оперативната база в Сливен. Третият хеликоптер ще дойде в средата на декември месец, ще обслужва Северна България и ще бъде ситуиран в база в Долна Митрополия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР