До края на ноември най-вероятно ще е ясно с колко

...
До края на ноември най-вероятно ще е ясно с колко
Коментари Харесай

По-скъпи таксита в София от 2022 година - ето какви са вариантите

До края на ноември най-вероятно ще е ясно с какъв брой ще нарастнат такситата в София. Очаква се при започване на идната седмица да са ясни предложенията за покачване на цените, а по-късно Столичният общински съвет (СОС) да гласоподава окончателното решение.

Вариантите за повишаване са два, написа в. " ". Известно е, че според Закона за автомобилните транспорти общинските препоръки дефинират и гласоподават долната и горната граница на цените, по които такситата возят клиентите си.

Единият вид планува минималната дневна цена за возене в такси да стане 1,03 лева км., а минималната нощна – 1,18 лева.км. Второто предложение е двете минимални цени да се вдигнат до 1,05 лева денем и до 1,21 лева през нощта. В тази сметка е включена и прогнозната инфлация за 2022 година Това значи при първия вид нарастването на таксиметровата услуга да е с към 30 на 100, а при втория – с към 33 на 100. В момента минималната дневна цена е 0,77 лева, а минималната нощна – 0,88 лева И в двата работни разновидността не се загатва нищо по какъв начин против нарастването на цените таксиметровият отрасъл ще предложи по-добра услуга на клиентите си.

Що се отнася до бъдещите оптимални цени, едното предложение е дневната цена да доближи 1,75 лева.км., а нощната – 2,15 лева.км. Второто пресмятане още веднъж включва прогнозната инфлация за 2022 година и съгласно него оптималната дневна цена би трябвало да скочи до 1,78 лева.км., а нощната – до 2,19 лева.км. В момента оптималната дневна цена е 1,3 лева, а нощната – 1,6 лева
Такситата на доста места в страната стават по-скъпи
Таксиметровите услуги да нарастнат в редица градове в страната, оферират от компаниите за транспорт. Причината е внезапното нарастване на ценит...

Проектодокладът планува новите цени да влязат в действие от 1 януари 2022 година. 

От писмо, изпратено от Националния таксиметров профсъюз до столичния кмет Йорданка Фандъкова, излиза наяве, че браншовата организация упорства минималната дневна цена да доближи 1,41 лева км. Това е с съвсем 40 стотинки повече от цените, на които са се спрели общинските съветници. От таксиметровия профсъюз пресмятат, че себестойността на километър пробег на такситата сега е 97 стотинки, към което желаят да се прибави и 45 на 100 " облага " за водача, която де факто съставлява неговата заплата. За минимална нощна цена НТС предлага цената да доближи 1,75 лева.км, което е над 50 стотинки над работните оферти на СОС. Заради огромната конкуренция (издадени са над 5500 позволения за таксита по данни на СО) и поради ограничавания пазар съвсем всички превозвачи в София возят на минималните цени. Затова определянето на този предел все още пречи за постигането на единодушие сред сектора и Столична община.

През септември браншовите сдружения на таксиметровите водачи желаеха още цените на таксиметровата услуга да се дефинират годишно по методология, която още не е създадена. Останалите браншови сдружения поддържаха настояванията на Националния таксиметров профсъюз. Те разясниха, че в най-лошия случай СОС би трябвало да направи по този начин, че през 2022 година сегашните оптимални цени да станат минимални. Искане, което към момента не е изпълнено във разновидностите с предложенията на столичните общинари.

Освен още по-сериозно повдигане на цените на таксиметровите услуги, огромните компании желаеха още Столична община да вкара единна цена за целия град, която да замести минималните и оптималните ставки. " Това е направено към този момент в Германия, Белгия, Дания и Швеция. Единната цена е гаранция, че пасажерът ще получава услугата на една цена без значение с коя компания се вози ", мотивираха се таксиметровите организации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР