До края на мораториума, надявам се и по-рано, в КЕВР

...
До края на мораториума, надявам се и по-рано, в КЕВР
Коментари Харесай

Ст. Тодоров: Ще настоявам БНЕБ да въведе дългосрочните пазарни сегменти като борсов продукт

" До края на мораториума, уповавам се и по-рано, в КЕВР да сме подготвени с разбори, които ще дадат ясна визия накъде отиват цените. В България имаме по-голям набор от средства, с цел да адресираме тази рецесия, която е в цяла Европа. Уникалната обстановка у нас е, че сме на последно място по преход на по-нисковъглеродни източници на сила, само че това в тази ситуация е в интерес на българските консуматори, тъй като имаме доста електроцентрали, които оперират на въглища - локално гориво, и себестойността на електрическата енергия е по-ниска, в сравнение с тази на силата от газови централи ", това сподели пред БНР Станислав Тодоров, новият ръководител на КЕВР.

И добави, че " най-голямата мощ, която е движела повишението на цените към края на предходната година - разноските на ЕРП-тата за софтуерните им разноски по мрежата, е обезщетена от държавното управление ".

" Няма недостиг сега, няма мощен претекст цените да бъдат нараснали след отпадането на мораториума ", акцентира той като по този метод поддържа казаното от енергийният министър Александър Николов, който отбрани същата теза при присъединяване си в предаването " ЕвроДикоФ " на телевизия " Евроком " в петък.

По думите му това, което могат да създадат държавното управление, Народното събрание и КЕВР е да дадат небосвод на потребителите и на бизнеса какво следва в идващите 6 месеца - това трайни цени ли са на електрическата енергия, или са краткотрайно събитие.

" Можем да приказваме за това, само че не е в наш надзор поради обстоятелството, че това е част от геополитическа рецесия. Правителството направи нужния и безапелационен жест, като се раздели с облагите на държавните сдружения и ги трансферира на българския бизнес, с цел да продължи той да оперира без стрес, цените на артикули и услуги да не се подвигат и да не се покачва равнището на инфлацията ", добави новият началник на енергийния регулатор.

Тодоров акцентира, че в условия на неустановеност и рецесия всичко да се търгува на най-динамичния пазар " ден напред " е неточност:

" Това може да се промени. Това са диалози, които ще проведем с Българската самостоятелна енергийна борса, с министъра на енергетиката, с министъра на финансите. Това е нещо, което регулаторът може да направи. Ще упорствам борсата в къс период да вкара дълготрайните пазарни сегменти като борсов артикул. В момента всички търгуват на " ден напред " и всички страхове за бъдещето са акумулирани в цената. Цените биха могли да са доста по-ниски в България, в случай че имаше предвидимост на това по какъв начин държавните сдружения ще продават през идната една година електрическата енергия, която създават, и да продават дълготрайни артикули, които да внасят непоклатимост и сигурност в цените в дълготраен аспект ", показа той.

" КЕВР ще проверява покупко-продажби за продажба на природен газ ", увери новият ръководител на регулатора.
Станислав Тодоров уточни, че до 2036 година би трябвало да бъдат затворени въглищните централи и би трябвало да бъдат построени нови генериращи мощности: " Ще се боря за това българският консуматор да взе участие в този развой. Всеки жител да има опция да постави на покрива си фотоволтаични панели. Това е постижимо и е най-напредничавата технология. Производството на електрическа енергия ще се демократизира по този метод ". И разяснява, че е проблем това, че ВиК сдруженията не са постигнали дълготрайните си цели в предходния регулаторен интервал за понижаване на загубите на вода. " Най-вероятно загубите са повече от 60%. Не ми се желае да насърчаваме неналичието на качествено ръководство и на разпоредителност. Искам да преразгледаме бизнес проектите ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР