До края на месеца може да се очаква начална циркулация

...
До края на месеца може да се очаква начална циркулация
Коментари Харесай

Грипът идва в края на октомври

До края на месеца може да се чака начална циркулация на грип, само че през идния грипен сезон не се чака нещо извънредно.
Това заяви пред Българска телеграфна агенция проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. По думите му все още циркулация на грипни вируси има в Скандинвските страни и Англия.
Едва близо 3 на 100 от българите се ваксинират против грип, сподели основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. Той напомни, че болестта е най-опасно за деца, възрастни с хронични болести, бременни. Болестта се популяризира бързо - по въздушно-капков път или посредством допиране на нечисти повърхности.
Очаква се от идната година имунизацията против грип за хората над 65-годишна възраст да бъде плащана от НЗОК, сподели още доктор Кунчев. Според него 10-15 на 100 от хората в тази възрастова група ще пожелаят да се ваксинират.
Между 2.9 и 19.9 на 100 доближава ваксиналното покритие в другите страни измежду здравните служащи, сподели Скендер Сила, началник на българския офис на Световната здравна организация. По думите му годишно от грип в света умират 500 хиляди души.
На българския пазар има две противогрипни ваксини.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР