До края на месец юни, когато страната ни бе управлявана

...
До края на месец юни, когато страната ни бе управлявана
Коментари Харесай

Кабинетът Петков увеличил вноса и износа в Русия след войната

До края на месец юни, когато страната ни бе ръководена от четворната коалиция с министър председател Кирил Петков, износът на България към Русия се е нараснал с 25% по отношение на февруари, когато стартира експанзията против Украйна. За същия интервал вносът на артикули от Руската федерация в България се е нараснал с 10%, предава БГНЕС.

Износът от седем европейски страни за Русия при започване на лятото надвиши февруарските стойности. Това са Латвия (с 67%), Словения (37%), Хърватия (28%), България (25%), Естония (19%), Кипър (12%) и Люксембург (7%).

В същото време се оказа, че вносът на артикули от Русия е над равнището от края на зимата в 10 страни: Словения (4,4 пъти), Хърватия (2,7 пъти), Чехия (два пъти), Малта (88%), Испания (46%), Белгия (39%), Люксембург (22%), Кипър (13%), Естония (11%) и България (10%).

В 18 страни от Европейски Съюз най-големият спад на доставките за Русия по отношение на миналата година е регистриран през април, до момента в който Гърция, Дания, Ирландия и Швеция записват най-малко през май. Сега европейските страни усилват износа си за Русия, като Австрия и Гърция понижиха изоставането си през юни по отношение на февруари.

През май или юни девет страни от Европейски Съюз са записали максимален спад на вноса от Русия на годишна база. В същото време 13 страни през първата половина на годината в никакъв случай не са намалявали вноса на съветски артикули в парично изражение.

Като цяло, за първото полугодие износът на артикули от Европейски Съюз за Русия е намалял с 31% - до 28,4 милиарда евро от 41,1 милиарда година по-рано. Вносът се е нараснал с 83% до 121,7 милиарда евро от 66,4 милиарда.

След началото на съветската инвазия в Украйна, Европейски Съюз стартира да постанова наказания на Москва, в това число ограничение на износа на разнообразни артикули. Основните експортни ограничавания бяха въведени напролет, когато беше неразрешено да се изнасят за Русия доста типове съоръжение, софтуерни артикули и потребителски артикули на стойност над 300 евро.

В същото време бяха въведени наказания против вноса на някои типове съветски първични материали и артикули, в това число директни забрани и защитни мита. Някои европейски страни отхвърлиха да преминат към заплащане на съветски газ в рубли, заради което „ Газпром ” спря доставките за тях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР