До края на май ще пуснем участъка на АМ Европа“

...
До края на май ще пуснем участъка на АМ Европа“
Коментари Харесай

Министър Шишков: От миналото лято до Великден ще пуснем 34 км магистрали, одобрихме и 100 км подробни устройствени планове

До края на май ще пуснем сектора на Автомагистрала „ Европа “ от Драгоман до Калотина

От предишното лято, когато служебният кабинет встъпи в служба, до Великден ще пуснем нови 34 км автомагистрали. Вече са пуснати за придвижване 16,5 км от автомагистрала „ Хемус “ и 3 км от автомагистрала „ Струма “. За Великден ще бъдат отворени за придвижване още към 14 км – 6-7 км от Автомагистрала „ Европа “ преди Калотина, както и 7,5 км от скоростния път Ботевград – Мездра с обхода на Новачене. Възможно е и стартирането на обхода на Бургас. Това сподели в предаването „ България заран “ по Bulgaria ON AIR министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков.

До края на месец май целият сектор от Автомагистрала „ Европа “ от Драгоман до Калотина би трябвало да бъде въведен в употреба. За правата на аутобана от София до Сливница до месец ще има опция да се издаде позволение за градеж. Предстои предоговаряне на периодите за довеждане докрай на автомагистралата, тъй че да не се загуби европейско финансиране. В напреднала фаза са диалозите за пети и шести сектор на Автомагистрала „ Хемус “. Водят се договаряния, тъй че взетите задатъци да бъдат направени по старите цени, сподели още министър Шишков.

За някои аутобани се постановяваше да работим стремително, с цел да придвижим подробните устройствени проекти, какъвто беше казусът с Автомагистрала „ Европа “. Навсякъде, където е имало опция, сме създали нужното и сме на финала, тъй че на пролет да облекчим придвижването, акцентира министърът.

Освен поддръжката на пътищата, задачата, която си сложих, е да можем да развием автомагистралите – като дотъкмяване на вероятното почнало строителство и невидимата част – одобряването на подробни устройствени проекти, тъй като бъдещото развиване на аутобаните стартира точно с тях. В рамките на мандата на служебния кабинет, за 7 – 8 месеца като районен министър съумях да одобря подробни устройствени проекти за 100 км автомагистрала, сподели още арх. Шишков.

Министърът обърна внимание, че е значимо укрепването на свличащата на Автомагистрала „ Струма “, с цел да може да се облекчи придвижването през лятото. Успяхме да създадем по този начин, че да имаме план за подсилване на свлачището преди тунел „ Железница “ в посока София – Кулата и да издам строителни бумаги. От през вчерашния ден строителят влезе в свлачището, тъй че да стартира да го укрепва и да имаме автомагистрала в тази част. Поетият от него ангажимент е доникъде на лятото да приключи първият стадий от укрепването и придвижването да бъде пуснато в едната посока – от Гърция към София. След това за няколко месеца би трябвало да бъде осъществено до дъно укрепването дружно със защитното оборудване – полутунел. Очакванията са до края на годината да има подготвен сектор от Автомагистрала „ Струма “, който да бъде въведен в употреба, осведоми арх. Шишков. Регионалният министър напомни, че като заместник-министър в служебния кабинет през 2021 година поради свлачището е заварил градежа замразен. Работи се и по по-малкото свлачище от другата страна на тунела. В двете свлачища в този сектор на автомагистралата, получени вследствие на строителни действия, се работи със съответната документи. Случаят е ясно доказателство, че когато един проблем не се взема решение в точния момент, даже това, което сме построили, не можем да го употребяваме.

Арх. Шишков уточни, че Прокуратурата е поискала вземането на ядки в сектора от София до Яна на Автомагистрала „ Хемус “ на 2000 кв. м, което значи проби през 250-260 метра. Процесът е почнал, а резултатите ще бъдат оповестени след изборите. „ Най-вероятно тези, които ме укоряваха, че съм взел инцидентни ядки, ще се наложи да ми се извиняват след изборите. Нямам терзания за рецензиите от пътните специалисти, а за положението на пътищата и че това, което инспекциите са посочили все още, ще продължава да се удостоверява “, акцентира той. И добави, че офанзивите към него са политически, а не експертни: „ Последните месеци част от дебата, който водих, е повече политически в сравнение с експертен. Водя го с хора, които не са учили за строителство. Аз съм проектант и повеждам спор по какъв метод би трябвало се проектира и строи. Когато тематиката стартира да се изкривява и да става политическа, най-вероятно съм неуместен поради това, че съм вестоносец на неуместни за някого инспекции. Не съм чувал преди избрани специалисти да са дали някой на Прокуратурата по тази причина, че пътищата са в неприятно положение. Това е парадокс “.

В напреднала фаза са договарянията за подписване на контракт за скенер, който да извърши цялостна инспекция на Северната скоростна дъга. Важно е да имаме информация за положението на пътищата, с цел да знаем по какъв начин да ги ремонтираме, изясни районният министър и добави, че други институции и органи ще установяват за какво липсва асфалт, чия е отговорността и кой е отговорен.
Министър Шишков засегна тематиката за тол таксите и напомни, че тяхното повишение е било отсрочено, с цел да се направи финансов логаритъм, посредством който освен да се събират нужните средства в държавния бюджет, само че това да става по по-справедлив метод, тъй че да бъдат облекчени българските превозвачи, изминаващи повече километри. Ще бъдат препоръчани тол такси на няколко стъпала във връзка с изминатите километри. Неотдавна за пръв път бяха регистрирани повече събрани средства от тол такси в сравнение с от винетки, т.е. тежкотоварните коли до този миг са плащали по-малък дял, а са амортизирали повече.

Трябва да се откри различен стопански механизъм – строителство на концесия, за част от автомагистралите, които би трябвало да бъдат построени. Концесионерът ще би трябвало да ги поддържа и се чака качеството на строителство да бъде по-добро. Това ще разреши да се разчита на повече средства, които да бъдат вложени в пътна поддръжка и поправки да вземем за пример, защото не изключително огромният бюджет няма да бъде употребен за развиването на аутобаните, които би трябвало да бъдат издигнати. Добре е да успеем да съхраним ресурса, който е за създаване и поддръжка на пътища, тъй че да бъде влаган в по-голямата си част за пътна поддръжка, сподели още министър Шишков.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР