До края на март ще стартират първи пилотни проекти за

...
До края на март ще стартират първи пилотни проекти за
Коментари Харесай

Пощите стават пионер в трансформацията на администрацията

До края на март ще започват първи пилотни планове за предложение на базови административни услуги в клонове на " Български пощи ". Те обаче в началото ще тръгнат единствено в регионални градове, тъй като доста от клоновете в по-малките обитаеми места се оказва, че нямат компютри, интернет или фрагменти.

Идеята е пощите да стартират да оферират сложни административни услуги, тъй че жителите да спрат да бъдат разкарвани сред разнообразни администрации за информации от регистри, заявления, удостоверения и други Въпреки че сходен развой е мъчно да бъде избран като „ дигитализацията “ поради потребността жителите физически да посетят пощенските клонове, той е стъпка в вярната посока. Проектът е на стойност към 100 млн. лв..

Гражданите, отивайки на гишето на пощата, само ще би трябвало да дават персонална карта, с цел да имат достъп до електронни услуги. " Реално, задачата е пощите да станат изнесени офиси за услугите на всички администрации ", сподели вицепремиерът по ефикасното ръководство Калина Константинова.

Министърът по електронното ръководство Божидар Божанов пък уточни, че занапред би трябвало да се работи в допълнение по някои електронни услуги, тъй като се оказва, че те не са цифровизирани " от край до край ". Министърът даде образец с услуга, която се декларира онлайн, само че администрацията изисква най-после да си я получите на място в офис или наложително да й постави влажен щемпел. На други места пък се изисквало попълване на заявления на място.

Божанов похвали Агенцията по вписванията и посочи, че там декларациите се попълнят цифрово с отметки. На собствен ред шефът на Сдружението на общините в България Силвия Георгиева уточни, че кметствата имат 80 млн. книжни страници данни до 2010 година, които занапред би трябвало да се цифровизират. Тя уточни, че сходен план е заложен в Плана за възобновяване на България, който сега се преработва за следващ път.

Новото държавно управление обмисля и основаването на платформа за е-информация, посредством която всеки жител ще може да откри къде каква информация или услуга може да откри при работата си с страната. Сред другите начинания на държавното управление в посока цифровизация е слагането на чипове в новите персонални карти, които ще включват идентификатор, който е неизвестен. На база на него ще могат да бъдат предоставяни данни от първичните регистри на заинтригувани администрации. Очакванията на министър Божанов е това да се случи до края на годината. Според специалистите това може да се окаже основно за развиването на цифровите услуги, тъй като чипът в персоналната карта ще служи за идентификация при използването електронни услуги, без да имат потребност от друго средство като електронен автограф или ПИК код.
Свързани вести Съкращения ли? А кой ще попълня старите бележници в Общината Мирослав Беляшки: Дигитализацията не може да се случи в една обособена община
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР