До края на годината в офиса ни в София ще

...
До края на годината в офиса ни в София ще
Коментари Харесай

Лоранс Кригер: Не ме тревожи Brexit, а дали ще успеем да привлечем най-добрите кадри в екипа си

" До края на годината в офиса ни в София ще работят повече от 140 души ", споделя Лоранс Кригер

© Цветелина Белутова Визитка

Лоранс Кригер е специалист с кариера в региона на финансовите технологии, маркетинга и продажбите. В момента е основен действен шеф на английския стартъп Tide - софтуерна компания, която предлага финансови услуги за дребни и междинни предприятия, а преди този момент (2015 - 2017 г.) е работил на същата позиция в компанията-еднорог Revolut, която към този момент има над 8 млн. консуматори. Близо шест години Кригер е работил като началник на отдела за бизнес развиване на Yahoo и се специализира в напредък, създаване на екипи, мениджмънт на артикули и услуги в региона на финансовите технологии. За Tide

Tide е млада компания, основана през 2015 година във Англия за да направи банкирането за дребния бизнес елементарно, бързо и икономично. Преди месец тя набра 44.2 млн. паунда финансиране, с което вложенията в нея надвишават 73 млн. паунда. Сред подкрепилите я дотук фондове са известни имена като Speedinvest, Augmentum, SBI Holdings. Услугите на Tide се оферират само на пазара във Англия, като в сегмента, в който оперира, компанията декларира, че е достигнала 1.75% пазарен дял при преследвана цел 8%. Бързото разгръщане на бизнеса докара до отваряне на офис в България, като в него към този момент работят повече от 100 души. Намеренията са разгръщане на екипа в София посредством привличане на висококвалифицирани експерти. Какъв е проектът ви за офиса в София? Как избрахте тази локация и какъв брой огромен екип желаете да съберете?

Намерението ни е да продължим да влагаме в разрастването на офиса в София. Той е вторият след офиса в Лондон и бързо порасна до над 100 души. В момента имаме доста оповестени позиции за работа и упованията са до края на годината да достигнем 140 души. С какъв брой ще пораснем следващата година ми е мъчно да предвиждам, само че сигурно ще продължим да наемаме чиновници, тъй като непрекъснато се усилват клиентите ни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Причината да изберем София е, че тук има фрагменти - освен експерти в обслужването на клиенти с добър британски език, само че и механически фрагменти - софтуерни инженери, експерти по обработка на данни, разработчици. Втората причина да се спрем на София е гостоприемството, което получихме като вложител. Преди това разгледахме и други европейски местоположения, само че отношението, с което бяхме посрещнати тук, повлия на избора ни. И третата причина да сме тук е в положителната инфраструктура - офисът ни в Megapark има всичко, което може да се желае и даже е по-просторен от този в Лондон. Тук има бърз интернет, връзки, комфортна инфраструктура, услуги за бизнеса на високо ниво.

Кадрите, които търсите, не са толкоз изобилни на пазара и има огромна конкуренция за тях. Как смятате да притегляте експерти? И не смятате ли, че цената на труда тук към този момент е висока и напълно скоро ще заличи конкурентното преимущество на България?

Ако сме желали на ниска цена труд, щяхме да отидем другаде. Например в Украйна. Ние търсим качествени чиновници. Тук намираме високообразовани хора, за които работата в бранша на услугите е кариера. Не споделям, че ще е елементарно да притеглим най-хубавите специалисти на пазара, само че се надявам, че ще ги заинтригуват опциите за развиване, които Tide отваря - ние имаме извънредно забавен артикул, който занапред ще разчупва модела, по който се обслужват дребният и междинният бизнес по света. Осигурили сме несметно финансиране за разработки, което единствено по себе си е предизвикателство за хората, които желаят да основават нововъведения. Плановете ни са дълготрайни и задачата ни е освен да привличаме, само че и да мотивираме хората си да остават с нас.

Какво тъкмо е Tide?

Ние сме софтуерна платформа, която обезпечава различни на банковите услуги за дребния и междинния бизнес. Мисията ни е да спестим на бизнесмените времето, което пилеят в административни каузи. Постигаме го посредством преосмисляне на всеки един бизнес развой, изравен зад ежедневните интервенции, които вършат компаниите. Едновременно с това търсим метод да предоставяме тези услуги на по-ниски от банките цени. Много от дейностите през платформата са безвъзмездни - не се заплаща за разкриване на сметка, нито за издаване на карта към нея. Удържаме дребна такса при някои парични преводи и събираме месечен абонамент за някои от проектите.

Това значи ли, че вашите клиенти могат напълно да заобиколят банките?

Ние сме опция на банките за над 80% от нашите членове, които употребяват Tide като единствена платформа за своите финанси. Това ни отличава значително от финтех фирмите, работещи с потребителите - огромна част от техните клиенти имат по още една-две банкови карти в портфейла. Докато за дребния бизнес поддържането на сметки в доста банки е обвързвано с нежелани разноски.

Предлагате ли депозити и заеми?

Партнираме си с Clearbank, което дава опция за складиране на средства при прилагане на отбраната на общоприетата банкова гаранция. В бъдеще ще предлагаме и рента по тези депозити. Работим и по кредитен артикул - той ще се предлага на членовете, които заплащат месечни такси и против това с изключение на пакетите безвъзмездни и нискотарифни услуги ще имат опция за авансово утвърден кредитен предел.

Защо Tide се насочва съответно към дребни и междинни предприятия?

Причините са две. На първо място към този момент има мощна конкуренция в сегмента други възможности банкови услуги за потребителите. Но по-важната причина да се насочим към този сегмент е, че дребните и междинните предприятия са недооценен клиент от банковата промишленост, услугите за тях не са съответни на потребностите. Изследвайки продуктите на банките, ние виждаме просто едно ребрандиране на потребителски артикули като бизнес артикули, без опит за схващане на характерните потребности на компаниите. Малките и междинните предприятия са забележителен като брой клиенти, те са гръбнакът на стопанската система и проблемите им във връзка с банковите и финансовите услуги са съвсем и едни и същи на всички места. Ето за какво ние се насочихме към тях. Засега развиваме продукта единствено на пазара във Англия, само че в бъдеще ще пристъпим към агресия и в други страни.

Какви са характерните банкови проблеми на дребния и междинния бизнес, които Tide позволява?

Например, с цел да откриете банкова сметка на преди малко основан бизнес, във Англия лишава приблизително две седмици. С софтуерната платформа това става за пет минути. В момента работим по артикул, който ще е нещо като one stop shop за бизнесмените, когато откриват бизнес. Вместо да вървят на доста места и да попълнят едни и същи формуляри, губейки скъпо време, ние ще предложим опция за основаване на компания през платформата с автоматизирано разкриване на сметка за нужните банкови интервенции.

Колко членове на платформата имате сега?

Около 120 хиляди самостоятелни бизнеси.

А по какъв начин избрахте задачата си да достигнете до 8% дял на пазара във Англия?

Това е разчетено на база на разбори и данни. Все още сме надалеч от тази цел, само че се движим към нея с бързи темпове.

Как банките реагират на конкуренцията, която имат във ваше лице?

Смятам, че им е много мъчно да реагират. В обичайните банки всичко е основано на тежки процеси и инфраструктура, които не могат бързо да пренастроят.

Тоест вярвате, че те няма по какъв начин да изкопират модела ви?

Ние сме софтуерна компания, вършим програмен продукт. Не сме финансово сдружение. Ако сте банка, няма по какъв начин да се конкурирате с софтуерна компания.

Но биха могли да интегрират сдружение като вашето в групата си.

Ние сме самостоятелна софтуерна платформа и към този момент считаме да продължим да работим по този метод.

От какво печели Tide, откакто главната част от услугите ви са безвъзмездни?

Ние получаваме обилни доходи от разнообразни източници. Приходите ни на клиент са доста по-големи от това, което имат финтех фирмите в потребителския сегмент. Част от постъпленията ни идват при заплащания с карти, защото от търговците се събират отчисления. Друг дял идва от месечните абонаменти за пакетни услуги, които се одобряват по-добре, в сравнение с чакахме.

Кога планирате да излезете на облага?

За момента това не ни е цел, тъй като избираме да влагаме в развиване на продукта и услугите и в умножаване въз основата ни от консуматори. Когато това се случи, облагите сами ще дойдат.

Но това е значимо за вложителите, на които разчитате, с цел да е резистентен бизнесът ви.

Съвсем неотдавна осигурихме 44 млн. евро финансиране, като преди този момент набрахме 60 млн. евро. Разполагаме с задоволително запас, който използваме целево за агресия на пазара във Англия. Виждаме, че към одобрени бизнеси, които порастват, има вкус от страна на вложителите, тъй че нямаме терзания по отношение на финансовата прехрана. По-скоро към този момент ще става по-трудно на стартъпите, които занапред стъпват на пазара.

Как отговаряте на скептиците, че даже и сполучливите финтех компании оферират прекомерно малко нововъведения - козметични технологии, скрити такси и бизнес модел, който в последна сметка клони към това да се трансфорат в банка?

Бих спорил с тези скептици и бих им споделил, че има доста иновация във финтех бранша. Ние вземаме всеки един развой и посредством технологиите го вършим по-оптимален, комфортен и на ниска цена за крайния консуматор.

Как се чувствате с регулациите, които пълзят към финтех бранша?

За нас това да сме в цялостно сходство с регулациите е приоритет. Имаме екип от 50 души, които се занимават тъкмо с това. Регулациите имат за цел да защитят потребителите. Тяхната сигурност е от първостепенно значение. Държим и нашите сътрудници да покриват високите условия.

Кои са главните закани за Tide?

За мен персонално най-голямото терзание е дали ще успеем да притеглим най-хубавите експерти в екипа ни.

Не сте ли доста подвластни от срив в доверието на потребителите при неуспех на някоя огромна финтех компания?

За това още веднъж оказват помощ регулациите и работата ни във връзка с финтех сигурността. Партньорите, с които ние работим, дават сигурност, че в случай че един ден Tide го няма, парите им ще а налични в банка, покрити с банкова гаранция.

А рисковете от Brexit и криза?

Очакваме да забележим какво ще се случи с излизането на Англия от Европейския съюз, само че считаме, че откривайки офис в България сме се подготвили за възможни негативи. Не виждам опасност, а по-скоро опция и в възможното закъснение на стопанската система, тъй като Tide предлага услуги на дребния бизнес даже и в моментите на рецесия.

Интервюто взе Гергана Михайлова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР