До края на годината трябва да стане ясно дали българския

...
До края на годината трябва да стане ясно дали българския
Коментари Харесай

Пазарджишката фамилия Върбакови сега преговаря за българския бизнес на CEZ

До края на годината би трябвало да стане ясно дали българския бизнес на CEZ ще има нов притежател.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Защо " Фючър енерджи " дръпна шалтера

Основната причина са дефектите на недолиберализирания енергиен пазар в България
8 дек 2017
CEZ ще реши до края на годината дали да продава българския си бизнес

Новината идва след неочакваното излизане от пазара на ток на любимеца за договорката - българската " Фючър енерджи "
4 дек 2017
Сделките на 2017: годината на парцелите

Интересът на задграничните вложители последователно се завръща, главно за индустриални и IT компании
21 ное 2017 Рулетката с претендентите за българските активи на чешката държавна компания CEZ още веднъж се завъртя. От два източника " Капитал " научи, че продавачът е дал ексклузивност на предлагането на пазарджишката " Инерком груп ", която още от пролетта е измежду претендентите, само че до момента бе посочена като малко евентуален покупател. Компанията, която се управлява от Гинка Върбанова, е получила период до края на тази седмица да завърши договарянията и да потвърди, че разполага с нужните средства. По предварителна информация офертата й за най-голямото " ЧЕЗ електроразпределение България ", " ЧЕЗ електро " и " ЧЕЗ трейд " е била измежду най-щедрите, само че в този момент поради проточилите се договаряния се пробват да я понижат на към 320 млн. евро. Трите слънчеви парка на семейство Върбакови са с общо доходи от към 50 млн. лева

От CEZ отхвърлиха да разясняват " продължаващите извънредни диалози ". " Ние преговаряме с един от участниците на извънредна основа за стеснен интервал от време ", изясни за " Капитал " Алис Хоракова от пресслужбата на CEZ. По-рано пък изпълнителният шеф на сдружението Томас Плескач съобщи пред " Ройтерс ", че " нямаме избран времеви небосвод, най-важното сега е, че договарянията не престават и извършват нашите упования ".

" Капитал " потърси за коментар и самата " Инерком груп ", само че оттова обявиха, че собственичката Гинка Върбакова е в чужбина, а единствено тя можела да приказва по тематиката. В енергийните среди " Инерком " е едва позната, а дребното консултанти приказват за фамилната група Върбакови като търсещи финансиране и/или сътрудник за договорката с CEZ. Съпругът Славчо Върбаков не се демонстрира публично в бизнеса като управител или притежател, защото в предишното е управлявал компания ( " Атлас 3 груп " ), която е банкрутирала през 2011 година

Как се стигна дотук?

Продажбата на най-големия частен енергиен бизнес в страната - " ЧЕЗ електроразпределение България ", " ЧЕЗ електро " и " ЧЕЗ трейд ", с общ оборот от към 1.8 милиарда лева, стартира през февруари. През цялото време договарянията бяха обгърнати в публично безмълвие отвън общите изказвания от мениджъри на CEZ, че договорката продължава. Участниците в тях пък ги дефинират като комплицирани - от неизясненост по кое време е срокът за предложения, през това от кого се търсят по-добри предложения до има ли определен покупател.

Накратко предложенията бяха пет. Най-високите предложения за 360-370 млн. евро пристигнаха от Христо Ковачки и упомената към този момент " Инерком груп ". Следваща по мощ бе офертата на българско-индийския консорциум сред " Фючър енерджи " и IPCL. Другите двама в надпреварата са чешката Energo-pro и консорциум сред " Приста ойл " на братята Бобокови и турската STFA Yatirim.

През втората половина на октомври импровизирано се беше стигнало до любимец - " Фючър енерджи " и индийците. Но търговецът на ток изненадващо на 2 декември бе отхвърлен от пазара на електрическа сила в България. " Заради проблемите с " Фючър " действително договарянията не започнаха. И в края на месеца " Инерком груп " е била поканена със период до 22 декември ", сподели източник, непосредствен до договорката.

В тези договаряния най-несигурната част е дали претендентът може да обезпечи обещаните средства. През лятото " Инерком груп " си беше осигурила сътрудник - словашкия металургичен магнат Зденек Земек, който обаче по-късно излезе от съучастието. Сега импровизирано " Капитал " научи, че Върбакови беседват с досегашните притежатели на Paradise Center – " Булфелд ", зад които стоят съветски капитали. През декември молът беше продаден на южноафриканския вложител NEPI Rockcastle, от което " Булфелд " получи 252.9 млн. евро. Запознати с договарянията настояват, че в офертата си " Инерком " не е посочила съглашение с банка, а писма за финансиране от офшорни компании. Ако това е по този начин, даже да има средства, то договорката надали ще получи утвърждението на главния заемодател - Европейската банка за възобновяване и развиване.

Въпросителни и в Чехия

В началото на декември Алис Хоракова от CEZ заяви за " Капитал ", че чешката държавна компания " ще реши дали да продаде или не българския си бизнес до края на тази година ". Повод за подозрения ще има ли изобщо договорка повдига и промяната на властта в Чехия. Напълно допустимо е новото държавно управление в Прага отпред с Андрей Бабаш да направи промени в управителните органи на CEZ и продажбата на активите в България да бъде спряна.

Какво следва?

Ако надзорът на CEZ утвърди договорката, ще би трябвало единствено позволение от българската Комисия за защита на конкуренцията. Неформално позволение на бъдещия покупател би трябвало да даде и Европейска банка за възстановяване и развитие, която е кредитирала локалния бизнес на CEZ с над 100 млн. евро, и заемът може да стане дължим, в случай че европейската институция не хареса новия притежател. Това обаче е едва евентуално, настояват източници.

Ако се стигне до договорка, купувачът ще би трябвало да направи и търгово предложение към дребните акционери (основно пенсионни фондове) на двете обществени сдружения " ЧЕЗ систематизиране България " и " ЧЕЗ електро България ", т.е. ще са нужни още средства.

Ако договарянията с " Инерком " пропаднат, разновидностите пред CEZ не са доста. Единият е да се договаря с другия претендент - Energo pro, само че той е малко евентуален, тъй като компанията има варненското електроразпределение и със софийското би станала съвсем монополист. Вариант е и индийският сътрудник на " Фючър енерджи " да се върне самичък в договарянията. И при двете хипотези шансът за договорка наподобява невисок. Кои са " Инерком груп "

Известно е, че компанията има три фотоволтаични парка у нас - в Априлци, панагюрското село Елшица и " Хаджийски ливади " към Пазарджик. Според комерсиалния указател от 28 септември тази година " Инерком груп " се управлява от Гинка Върбакова, като в съвета на шефовете с изключение на нея са още Малина Върбакова и Петрана Пайтакова. Любопитна детайлност е, че преди този момент за малко в управлението на сдружението са били двама чешки жители - Павлина Филипи и Магдалена Мрачкова. Те са били представители на колегата, придобил 50% дял в компанията през юни - фонд, следен от словашкия металургичен магнат Зденек Земек, чийто главен бизнес е в Чехия.

Едноличен притежател на капитала в този момент е " Инерком инвестмънтс ", зад който още веднъж стои Гинка Върбакова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР