До края на годината трябва да бъде приет европейски регламент

...
До края на годината трябва да бъде приет европейски регламент
Коментари Харесай

Общоевропейската лична пенсия – още една възможност за работещите хора

До края на годината би трябвало да бъде признат европейски правилник за нов финансов инструмент, от който ще могат да се възползват работещите хора в Европейския съюз – общоевропейската персонална пенсия. Вноски в нея ще могат да се вършат и в друга страна, а доставчиците ще се избират на транснационално равнище.

„ Това е нещо като спомагателна форма за дълготрайна инвестиция ”, изясни в студиото на „ Лице в лице ” ректорът на Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси доцент Д-р Григорий Вазов.

Общоевропейската персонална пенсия ще може да се предлага от банки, пенсионни фондове, застрахователни сдружения. Тя ще се ръководи от общоевропейските разпореди, националните законодателства и регламентите, с които се контролира предлагащата институция.

Вазов призна, че това не е доста по-различен артикул от т.нар трети дирек, като акцентира, че не може да се приказва, че единият вид е по-сигурен от другия. „ Не виждам нищо тревожно в настоящето управление при сегашните благоприятни условия, във всички фондове на българския пазар нещата стоят доста умерено, ръководи се добре ресурсът, мениджмънтът е на доста високо ниво ”, безапелационен беше той.

Според него ниските пенсии у нас са резултат от политически решения, заложени преди 3 десетилетия, а също така „ не може да си внасял по 2 лева на месец и да получаваш по 200 лева спомагателна пенсия ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР