До края на годината търговските банки ще са технически готови

...
До края на годината търговските банки ще са технически готови
Коментари Харесай

Планът на БНБ за въвеждане на еврото: Месец ще се плаща и в двете валути, но рестото ще е в евро


До края на годината комерсиалните банки ще са механически подготвени за приемането на еврото, сподели шефът на Българска народна банка Димитър Радев по време на чуването му парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз.

Радев обаче добави, че институциите имат проблем с подготовката и като образец уточни " Български пощи ". Той обясни, че е направена тактика за подготовката за приемането на общоевропейската валута.

Гуверньорът на Българска народна банка посочи, че органът се приготвя за приемането на валутата интензивно, в това число с обезпечаването на касови центрове и нови бронирани коли. По думите му банката досега се е подготвяла за приемането на еврото от първи януари следващата година, като  в случай че срокът се отсрочи за 1 януари 2025 година, Българска народна банка ще е изцяло подготвена.  Той добави, че се възнамерява единствено месец след приемането на еврото да може да се заплаща с двете валути, само че рестото ще бъде в евро. По този метод левовете ще бъдат извадени от оборот. Цените в магазините пък ще се афишират в двете валути 6 месеца преди и една година след приемането на еврото. 

Oт групата на " Възраждане " вместо въпрос направиха коментар. Стоян Таслаков съобщи, че Българска народна банка бърза да се приготвя за приемането на еврото, преди да е извършен инициираният от тях референдум. Радев съобщи, че Българска народна банка и целият банков бранш са част от Европейската банкова система и в този смисъл, изключвайки паричната политика, са част от еврозоната. Той добави още, че прекъсването на подготовката за приемането на валутата значи стъпка обратно и носи със себе си доста опасности - да вземем за пример излизането от валутния механизъм. Димитър Радев сподели още, че от октомври 2021 година има създадена осведомителна тактика за разяснение на изгодите от еврото. Той обаче добави, че целият масив от данни се намира в Министерството на финансите и на процедура може да започва още през днешния ден. Гуверньорът добави, че има и планове на контракти с медии.

Вчера след срещата му с парламентарната група на ПП-ДБ Димитър Радев разгласи, че ще работи за приемането на България в Еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 година Радев е номинацията на ГЕРБ-СДС за втори мандат отпред на Българска народна банка, а през вчерашния ден стана ясно, че кандидатурата му получава и поддръжката на ПП-ДБ.

 

 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР