До края на годината средната стойност на инфлацията в България

...
До края на годината средната стойност на инфлацията в България
Коментари Харесай

Богдан Богданов: Очакванията са до края на годината инфлацията да е едноцифрена

До края на годината междинната стойност на инфлацията в България да бъде сведена до една цифра. Такива са упованията на министъра на стопанската система Богдан Богданов. Според него изцяло е евентуално инфлацията да доближи сред 8 и 9 на 100, макар че има и известни опасения за повишаване на цените на енергийните запаси, а към края на годината на месечна база инфлацията към този момент да е под 6 на 100. Това излиза наяве от изявление на министъра на стопанската система обещано за Българска телеграфна агенция.

Икономическият министър изясни, че за първите четири месеца на тази година има растеж от над 60 на 100 на директните задгранични вложения в страната по отношение на същия интервал на предходната година и се чака до края на 2023 година огромна част от плановете, по които до момента Българската организация за вложения е работила, да бъдат оповестени и да започват.

Очакванията са още, да навлязат нови вложения в страната си по Плана за възобновяване и резистентност и по Фонда за обективен преход. Това ще усъвършенства конкурентоспособността на бизнеса в страната, което ще е и тласък за бизнесмените да отделят средства за по-високи заплати, изясни Богданов.

Икономическият министър сподели, че нови два плана започват у нас на стойност стоцици милиони лв.. Единият в бранш „ Автомобилна промишленост “ за над 100 млн. лв. започват този месец в регионите на Стара Загора и Русе, където ще има два нови завода за произвеждане на високотехнологични, сериозни съставни елементи за коли. Инвеститорите са холандска и немска компания, които ще вложат общо 120 млн. лева (всеки по 60 млн. лева.) в новите индустриални мощности в България. Очаква се двете компании да разкрият близо 700 нови работни места в Русе и Стара Загора, споделя още Богданов пред Българска телеграфна агенция.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР