До края на годината ще заработи Национално приложение за мобилна

...
До края на годината ще заработи Национално приложение за мобилна
Коментари Харесай

Божанов: До края на 2022 ще заработи националното приложение за е-достъп до административни услуги


До края на годината ще проработи Национално приложение за мобилна идентификация, посредством което ще имаме е-достъп до административни услуги без да е нужен електронен автограф. Това съобщи в " Денят стартира " министърът на електронното ръководство.

Подходът е взаимстван от Естония и подсигурява сигурност на персоналните данни, защото ключът за достъп е разграничен сред устройството, на което е конфигурирано приложението и сървърната част, добави той.

Поставянето на чипове в персоналните карти ще се отсрочи във времето поради проблемите с доставка на чипове, с които сега се сблъсква целия свят.

В момента тече публичното разискване на промените в Закона за придвижване по пътищата, с които отпада синият ваучър за водачите, а санкциите ще могат да се връчват и да се заплащат онлайн.

Точките в синия ваучър остават в действие, само че вместо на книжен притежател, те ще се съхраняват и обработват само в системата на Министерство на вътрешните работи.

Ако депутатите одобрят измененията в закона, водачите ще заплащат санкциите си онлайн и няма да има потребност да се разкарват до КАТ, с цел да им бъдат връчени наказателните постановления. В случай, че лидерът желае да апелира наложената му глоба, остава досегашният ред.

По думите на за реализирането на тези промени не е належащо някакво съществено софтуерно надграждане, тъй като тези системи и в този момент съществуват и работят, само че се употребяват по различен ред.

Министерството на електронното ръководство създава и цялостна система за отдалечено електронно гласоподаване. В момента тя е изпратена в ЦИК, откъдето се чака мнение.

" Тя няма да се употребява незабавно, може пилотно единствено, с цел да имаме задоволително дълъг интервал на опити и проби. Целта е като я внедрим в действителна среда, да сме сигурни в нея. Но тя няма да бъде внедрена за идващите избори – прекомерно скоро е. " - разяснява.

Дистанционното е-гласуване може да се комбинира и с машинен, и с книжен избор и не пречи на нито един от останалите типове, добави министърът на електронното ръководство. Според него преди системата да бъде внедрена, ще са взети всички нужни ограничения за сигурността ѝ.

" Хакерските офанзиви в отдалеченото гласоподаване са по-малкият проблем – има задоволително криптографски системи, които подсигуряват отбрана от тях. По-трудно е да подсигуряваме, че хората, които гласоподават, нямат вирус в личния им компютър, който да промени гласа им. Но и по тази причина ще бъдат взети ограничения - като да вземем за пример опция да провериш за кого си дал своя вот или даже при потребност да промениш вота си в границите на изборния ден. В киберсигурността няма нещо 100%-ово, само че е задоволително несъмнено. " - добави той.

Предстои обединението да разиска предлагането на Българска социалистическа партия за връщане на хартиените бюлетини. По думите на министър Божанов би трябвало да бъде направено изследване дали машините в реалност затрудняват избрани групи от хора, както настояват от Българска социалистическа партия. Личното му мнение е, че машинният избор работи и не би следвало да се връщаме към хартиени бюлетини.

От началото на войната в Украйна управляващите записват растеж на изследванията за опция за пробив в системите, което съставлява първи стадий от хакерска офанзива.

" По всички тези тематики сме взели ограничения, получаваме вести за всяка една изтекла ключова дума на държавен чиновник в тъмния интернет. Ние сме 30-та страна в света, която употребява тази услуга. Затворили сме и някои от най-очевидните портове. " - сподели. Той разясни, че във времето обратно е имало случаи на изтекли пароли на държавни чиновници като това се дължи най-често на неприятната процедура служебният е-адрес и ключова дума да се употребяват за регистрация в други уеб сайтове - да вземем за пример за готварски предписания, запознанства и т.н.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР