До края на годината се очакват извънредни доставки на медикаментите

...
До края на годината се очакват извънредни доставки на медикаментите
Коментари Харесай

Внасят извънредно лекарства за диабет и респираторни заболявания

До края на годината се чакат изключителни доставки на медикаментите " Вентолин " и " Пулмикорт ". Това заяви за БНР Аркади Шарков, здравен икономист от Експертния клуб за стопанска система и политика.

От един от продуктите ще бъдат доставени 9 100 опаковки, а от друго от медикаментите - 15 150 опаковки.

Шарков уточни, че 25 000 опаковки от препарат за диабет към този момент са доставени преди дни и изясни, че сега се компенсират дефицитите, нарастнали през последната седмица и половина. Той прикани жителите да са спокойни, че медикаментите ще доближат до аптеките.

В зимните месеци се обострят всички респираторни болести и има повишено определяне на един от лекарствените артикули, като обстановката е сходна с тази от времето на пандемията, разясни специалистът.
 Двама се карат, третият си чака медикаментите
Двама се карат, третият си чака медикаментите

Споровете кой е отговорен с нищо не усъвършенстват ситуацията на пациентите, които не престават да търсят пулмикорт или семаглутид, да вземем за пример

По думи на Шарков аргументите за липса на медикаменти са сложни, като недостиг на лекарства има във Англия, Франция, Гърция.

Той открои нарушените вериги на доставка и ценовата регулация като аргументи редица артикули или да излизат, или да не влизат у нас.

Експертът уточни, че при антибиотиците няма информация за недостиг като се изключи един съответен артикул.

По отношение на ценообразуването и лекарствената регулация в България Шарков съобщи, че у нас се прави външно ценово рефериране с 10 страни.

" Най-ниската цена се взема за България. Пет от тези страни са от развитата част от Европа, пет - от по-малко развитата, по-източните страни. Затова сме и с едни от най-ниските цени в Европа. Тук държим едни от най-ниските цени в Европейски Съюз. Това е част и от повода част от медикаментите да са преференциални за законен успореден експорт ", изясни здравният икономист.
 Проблемът с неналичието на медикаменти - в никакъв случай толкоз сериозен, колкото в този момент
Проблемът с неналичието на медикаменти - в никакъв случай толкоз сериозен, колкото в този момент

Разраства се търговията на черно с медикаменти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР