До края на годината предстои рекорден скок в цените на

...
До края на годината предстои рекорден скок в цените на
Коментари Харесай

За Нова година: Рекорден скок в цените на горивата

До края на годината следва рекорден скок в цените на горивата, предизвестяват специалисти за бТВ. Дизелът и бензин А-95 към този момент означават сензитивен растеж.

През октомври предходната година, литър А-95 се е продавал за 2,03 лева, а дизелът е бил 2,02 лева литъра. Днес двата вида гориво се оферират надлежно против 2,38 лева и 2,41 лева Статистиката демонстрира, че бензин А-95 е скочил с над 17%, а дизелът е поскъпнал с близо 20%.

Цените на горивата у нас зависят главно от фактори отвън България, изяснява икономистът Румен Гълъбинов. Усложняващата се конюнктура към Саудитска Арабия и идните наказания против Иран, биха покачили още цената на суровия нефт.

" При това състояние, чакам цени в България на 2,60 лева на бензина, на дизела - 2,70 лева Инфлацията ще се форсира до 4%, а може и да премине тази граница. По този метод, тя ще изпревари растежа на Брутният вътрешен продукт за тази година ", разяснява Гълъбинов.

От петролната и газова асоциация също означават, че повишаването на горивата се дължи на условия, върху които България не може да въздейства.

" Ръстът на горивата се дължи напълно от котировките на суровия нефт. От средата на август до в този момент, те са се повишили с 15-17% или 5% за горивата. Това е тренд, който се следи в цяла Европа ", сподели Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

Рано е да се предвижда дали цената ще продължи да пораства. По-ясна картина ще има идващия месец, когато глобите на Съединените щати против Иран станат факт, прецизират от Асоциацията.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР