До края на годината по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

...
До края на годината по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“
Коментари Харесай

Процедури за 400 млн. лева започват по ОПИК

До края на годината по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ /ОПИК/ ще стартираме процедури за към 400 млн.лв., от които българските компании ще могат да се възползват. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов на конгрес „ Индустриалните зони – ключът към стопански напредък на районите “, който се организира в Ловеч.

На събитието бе подписан и Меморандум за съдействие сред „ Национална компания индустриални зони “ ЕАД (НКИЗ) и Областна администрация – Ловеч, като подписи на документа сложиха изпълнителният шеф на НКИЗ Антоанета Барес и регионалният шеф на Ловешка област Георги Терзийски, оповестяват от Министерство на стопанската система.

Министър Караниколов уточни, че с Меморандума се продължава политиката на държавното управление за превъзмогване на несъответствията в районите, посредством основаването на Индустриални зони в цялата страна. Съгласно меморандума Областна администрация-Ловеч, и Национална компания индустриални зони ЕАД ще работят взаимно за привличане на вложения и за отделяне на икономическа зона в града при съответен интерес от вложители.

По време на срещата с представителите на локалния бизнес бяха разисквани въпроси свързани с административната тежест и дефицита на висококволифицирани фрагменти за бизнеса. Министър Караниколов регистрира, че през миналата година напъните на цялото държавното управление са били ориентирани към понижаване на регулаторните режими за бизнеса, както и към поддържането на макроикономическа и финансова непоклатимост. Икономическият министър акцентира, че по тематиката с фрагментите се работи извънредно интензивно, както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект. Като краткосрочни ограничения, по които работи държавното управление, той уточни облекчение на режимите за издаването на работни визи и придобиването на поданство от страна на висококвалифицирани фрагменти от чужбина.

По думите му стимулирането на дуалната форма на образование и на преквалификацията на фрагменти, както и по-широка осведомителна акция за изгодите от тези образования ще доведат до основаването на нужните за бизнеса висококвалифицирани експерти. „ Обмисляме в Индустриалните зони да бъдат построени центрове за преквалификация и обучение, по отношение на потребностите на бизнеса “, добави той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР