До края на годината не е възможно да бъде сведен

...
До края на годината не е възможно да бъде сведен
Коментари Харесай

Доц. Вазов: До края на годината е невъзможен дефицит до 3%

До края на годината не е допустимо да бъде редуциран дефицитът до 3%. За половин година няма по какъв начин. Това, за което мечтаем – 3% и под 3% бюджетен недостиг – е разумно да стартира да се случва след юли или август 2024 година “, изясни финансистът и акцентира, че най-реалистичната дата за влизане на България в еврозоната е 1-ви януари 2025 година,, това съобщи преподавателят по финанси и член на Фискалния съвет доцент Григорий Вазов пред БНР.

Необходима е смяна на философията и структурата на бюджета на страната. Трябва да се сложи нова фискална цел пред бюджета, сподели още доцент Вазов.

„ Новата фискална цел би трябвало да е балансиране на бюджета и рухване под 3% недостиг. Балансиран бюджет се прави с доста тъкмо прецизиране на приходите и на разноските. Сериозен баланс сред капиталовите и обществените разноски. “

Преподавателят по финанси предвижда, че редуциране на обществени разноски няма да има в новия бюджет.

„ Никой няма да си разреши това нещо. Няма толкоз самоуверено държавно управление. …  Може да се уточняват, само че няма да се редуцират. Трябват доста съществени финансови разноски, които да балансират бюджета в приходната му част “.

Според него няма съображение за увеличение на лихвените проценти по заемите.

Етикети: бюджетдефицитпарифинанси
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР