До края на декември работниците или служителите трябва да представят

...
До края на декември работниците или служителите трябва да представят
Коментари Харесай

До края на декември може да ползваме данъчните облекчения за деца чрез работодател

До края на декември служащите или чиновниците би трябвало да показват нужните документи пред своите работодатели по главното трудово правно отношение, в случай че желаят посредством тях да употребяват данъчните облекчения за деца. Две са декларациите за прилагане на данъчното облекчение за деца по член 22в и данъчното облекчение за деца с увреждания по член 22г от Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

При използването на облекченията не се изисква писмена декларация от другия родител, че той няма да употребява облекчението. Дадена е опция двете облекчения - за деца и за деца с увреждания, да се употребяват от двамата родители, когато приходите на единия не са задоволителни, с цел да употребява облекченията в цялостен размер. В тези случаи разликата може да се употребява от другия родител посредством подаване на годишна данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ.

За 2021 година са въведени специфични размери на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, които могат да се ползват единствено за приходи, добити през 2021 година.
Данъчното облекчение за деца се ползва като сумата от годишните данъчни основи за 2021 година се понижава със:

• 4500 лв. - при едно ненавършило пълноправие дете;

• 9000 лв. - при две ненавършили пълноправие деца;

• 13 500 лв. - при три и повече ненавършили пълноправие деца.

Данъчното облекчение се употребява в този размер в това число за деца, които са родени или са навършили пълноправие през 2021 година За да употребяват данъчното облекчение за деца пред работодателя следва да се показа декларация по пример, в която заявяват всички условия и условия за използване на облекчението.

Данъчното облекчение за деца с увреждания се ползва като сумата от годишните данъчни основи се понижава с 9000 лева за развъждане на дете с 50 и с над 50 на 100 тип и степен на увреждане, избрани с влезнало в действие решение на способен орган. Данъчното облекчение се употребява в този размер, в това число когато през 2021 година са открити типът и степента на увреждане (50 или над 50 на сто), както и когато през 2021 година изтича срокът на годност на решението, с което са открити типът и степента на увреждане. За да употребяват данъчното облекчение за деца с увреждания физически лица следва да показват пред работодателя си декларация по пример, в която заявяват всички условия и условия за използване на облекчението и копие от годно решение на ТЕЛК/НЕЛК за детето.

Облекчения не могат да се употребяват посредством работодателя, в случай че родителят не е заявил, че няма подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности, или че ще подава годишна данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ. Най-лесният метод да се ревизират задълженията към бюджета е като се направи информация на интернет страницата на Национална агенция за приходите с безвъзмезден личен идентификационен код - ПИК, който може да се получи във всеки офис на Национална агенция за приходите. Чрез шеф могат да се употребяват и други типове данъчни облекчения - за лица с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност, облекчение за дарения, за персонални вноски за непринудено обезпечаване и обезпечаване и други

Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания за 2021 година могат да се употребяват по два метода.

Първият метод е посредством работодателя по главното трудово правно отношение, който е длъжен да извърши годишно облагане на приходите от трудови правни отношения на съответното лице, в период до 31 януари 2022 година В този случай е належащо служащият или служителят да даде на работодателя си декларацията по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца) и/или декларацията по член 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца с увреждания), както и останалите нужни документи, в период от 30 ноември до 31 декември 2021 година

Вторият метод е с подаване на годишната данъчна декларация за 2021 година при съблюдаване на периода за подаване по чл.53 от ЗДДФЛ - до 30 април. В случая 02 май 2022 година, т.к. 30 април се пада съботен ден.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР